Vrouw/Glossy
589383541
Glossy

Esther raakte na haar 40e in verwachting: Ik schrok heel erg

Talkshowhost Eva Jinek verwacht op haar 39e haar eerste kindje. In VROUW Glossy vertelde Esther vorig jaar hoe het is om zwanger te zijn rond je veertigste.

Model Esther van der Zander (41) heeft een relatie met Patrick (46), die al twee kinderen heeft, en is hier 8,5 maanden zwanger.

Kinderen wilde ik…

"Nooit. Die verantwoordelijkheid, mijn vrijheid verliezen… Die van mijn vriend, broer en vriendinnen vond ik leuk, maar vooral als ze weer weggingen, haha! Ik dacht er natuurlijk weleens over na, maar was te gemakzuchtig om de knoop door te hakken. Uiteindelijk koos dit kind mij uit. Zij dacht vast: 'Als ik op jou moet wachten kom ik er nooit, mama.'"

Fotografie: Studio Chapp

Fotografie: Studio Chapp

Toen ik ontdekte…

"Dat ik al 3 maanden zwanger was, schrok ik vreselijk. Ik slik al sinds mijn veertiende de pil, maar die had blijkbaar niet gewerkt tijdens een antibioticakuur. 'Ik knap maar niet op', dacht ik nog. Ik bleef moe en misselijk. Zwangerschapsverschijnselen dus!

"Voor ik het ontdekte, heb ik gewoon champagne gedronken en zelfs prednison gebruikt. Dat baart me nog steeds zorgen: 'Wat als er daardoor iets mis is met de baby?' Aan de andere kant moet ze wel heel sterk zijn, dat ze er ondanks alles is."

Fotografie: Studio Chapp

Fotografie: Studio Chapp

Ik ben heel blij…

"Dat ik nooit zwanger ben geworden van mijn ex, want die was gewelddadig. En ik voel me vooral gezegend dat ik dit wonder toch nog krijg. Ik heb een verticale én een horizontale zwangerschapsstreep op mijn buik, samen vormen ze een kruis. Ik zie dat als een mooi teken. Dit meisje moest er komen."

Veel vriendinnen…

"Zijn al moeder, dus ik krijg tips van alle kanten. Ik heb veel sexy fotoshoots gedaan, ben een luxepoppetje en een ijdeltuit. Vrouwen keken altijd met een bepaalde afstand naar me, alsof ze zich niet met me konden identificeren. Maar nu ben ik ineens één van hen. Ik woog altijd 50 kilo, nu 72 en kan ik geen hakken meer aan. Ze maken weleens grapjes dat ik straks kortgeknipt en praktisch gekleed door het leven ga."

Als ik 50 ben…

"Is mijn dochter pas 9. Daar denk ik wel over na. Maar ik voel me helemaal niet 41 en als ik zie wat mijn moeder van 68 allemaal met haar kleinkinderen doet, hoeft leeftijd geen probleem te zijn. Ik maak me wel zorgen over de bevalling - ik ben een dramaqueen."

"En over mezelf als moeder; wat als het tegenvalt, wat als ik het niet kan? Maar mijn moeder zei laatst: 'Joh, als ik jou met andermans kinderen zie, dat komt helemaal goed.' Zij vindt het fantastisch. Ze is al drie keer oma geworden, maar mag nu voor het eerst bij de bevalling zijn. Die van mij!"

Tekst: Karin Koolen

Fotografie: Studio Chapp

Esther is inmiddels bevallen van Stella. Benieuwd naar moeder en dochter? Bekijk hier de video:

Dit verhaal verscheen in februari 2017 in VROUW Glossy.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.