Nieuws/Vrouw
593438332
Vrouw

Wat iedere moeder herkent op 'derde Kerstdag'

In menig huishouden heerst vandaag een beetje een onbestemd sfeertje. Het is namelijk derde Kerstdag, zeg maar een niet bestaande dag die zich kenmerkt door volstrekte verwarring. We weten het gewoon allemaal even niet meer. Onze bioritmes zin volledig van de leg en om de druk nog even wat te verhogen, zijn de kinderen ook nog eens allemaal thuis. Tijd voor een stukje gedeeld smart: dit zal iedere moeder vandaag herkennen…

Moe

Je bent moe. Het was ook niet niks om het ene na het andere hapje in elkaar te flansen, de gesprekken van je complete familie aan te horen, non stop te blijven kauwen en dat alles ook nog eens weg te spoelen met een gezellig drankje. Je hebt feitelijk gewoon een lang weekend roofbouw gepleegd op je lichaam en het enige dat je nu zou willen doen is slapen. Als je om je heen kijkt, hebben de kerstdagen datzelfde effect op je kinderen gehad. Hoewel je ze geen kalkoen hebt zien vullen en geen ei hebt zien pocheren, hangen ze lusteloos op de bank of gewoon ergens lukraak op de grond. Misschien moet je er even bij gaan liggen.

Dik

Waarschijnlijk spreekt de weegschaal je gevoel tegen, maar je lijkt in je hoofd minstens tien kilo zwaarder. Kijk, als je nou niet alle kinderen thuis had zitten, was je vast gaan hardlopen. Of naar de sportschool gegaan. Dan had je het er zo weer afgekregen. Maar ja…je kunt ze moeilijk alleen thuislaten hè? En daarbij heb je nog wat van die lekkere chocoladekerstkransjes liggen. Die eet je eerst op. Misschien trek je volgende week je hardloopschoenen maar weer eens uit het vet.

Bah!

Je dacht dat je alles thuis redelijk aan kant had, maar met die winterse laagstaande zon in je woonkamer, blijkt dat de kinderen toch allemaal in een onbewaakt ogenblik met hun vette gourmetvingers iets artistieks op je raam hebben achtergelaten. En note to self: volgend jaar krijgen ze géén paprikachips meer.

Ruzie

Er is linksom of rechtsom ergens ruzie. Of jij met de kinderen. Of de kinderen met elkaar. Of jij met je moeder. Of met je man. Het was gewoon even teveel, zo allemaal op elkaars lip. Maar de grootste kanshebbers in deze categorie zijn toch wel de kinderen en dan natuurlijk het liefst om de net gekregen kerstcadeaus.

Efteling

Na twee dagen waarin de touwtjes lekker los hebben gehangen, worden de grenzen dag drie nog even wat extra opgezocht. Dus kan het zomaar zijn dat je ineens het verzoek krijgt of jullie niet 'even' naar de Efteling kunnen gaan. Het is toch vakantie? Of je kind stelt voor dat er iemand komt logeren. Dat ene heel drukke vriendinnetje bijvoorbeeld, dat agressief wordt van rode snoepjes. Of je neefje, waar de kat al een paniekaanval van krijgt als je zijn naam noemt. Allemaal slechte ideeën dus, die jij mag afwimpelen.

Honger

Je maag heeft zich razendsnel weten aan te passen aan de doorlopende voedselstroom van de afgelopen twee dagen. Dus als je redelijk gezonde lunch nog maar net je slokdarm gepasseerd is, zou je al wel weer een stuk taart lusten. En die verstoorde toestand herken je ook bij je kinderen. 'Maham…ik heb zo'n honger', is dan ook een veelgehoorde tekst in de Nederlandse huiskamers. En dan hebben ze natuurlijk geen 'honger' in een appel, dat begrijp jij!

Nieuwe spanning

En dan hebben we natuurlijk nog Oud & Nieuw in aantocht. Moeders van jongetjes zullen daarom een extra verhoogde stressfactor in huis opmerken. Her en der klinkt er buiten al een knal, waar gespannen op gereageerd wordt. Het mogen opblijven tot na middernacht is ook iets om naar uit te kijken, maar het is uiteraard het vuurwerk waar het echt om draait. Voor jou tellen overigens alleen nog maar die tien vingers als je er aan denkt. Als die er allemaal op 1 januari nog maar aanzitten…

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.