Vrouw/Columns & Opinie
609958773
Columns & Opinie

'Ziehier één van de beste fit-tips die ik ooit kreeg'

Vrouw met ijsje

Vrouw met ijsje

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over wat fit zijn voor haar betekent.

Vrouw met ijsje

Vrouw met ijsje

Het thema van dit nummer is ‘fit’, en heel even wist ik niet zo goed wat ik daarvan moest vinden, zo halverwege de zomer. Voor een bikinibody is het misschien een beetje laat, en voor fruitig-richting-de-feestdagen is het nog een beetje vroeg. Maar toen dacht ik: 'Ah welnee, ieder moment is een goed moment om fit te worden'.

Winkeltje

Op van die inspirerende/deprimerende (het ligt dicht bij elkaar) instagrampagina’s met hashtags als #fitmom valt vaak te lezen dat summerbodies are made in the winter. Dat vind ik een beetje sneu voor de winterbody. Alsof die niet óók gewoon fit mag zijn.

Of telt een lichaam alleen maar mee als het gezien wordt door anderen; in de zomer, op het strand? Je ziet jezelf het hele jáár, dus het lijkt me een goed idee om niet alleen aan de etalage te werken, maar vooral ook aan het winkeltje.

Dun-dunner-dunst

Om meteen maar een misverstand uit de weg te helpen: fit is níet hetzelfde als superslank. Op de Fashionweek Amsterdam heb ik weer genoeg superdunne modellen voorbij zien lopen met geen enkele spiertonus in hun benen. Daar kunnen die meiden ook niks aan doen want in de modewereld regeert nog steeds dun-dunner-dunst, maar in real life heb je méér aan een paar goed ontwikkelde poten.

Fit betekent dat je lekker in je energie zit. Dat je fluitend twee trappen op kunt rennen. Dat je ’s avonds niet uitgeblust op de bank zit met een 'textneck' van je telefoon, maar dat je een potje kunt tennissen of een heel eind kunt skeeleren zonder dat je meteen aan de zuurstof hoeft. Fit betekent óók dat je mentaal in balans bent. Rust in je donder, met een goede verhouding tussen hard werken en hard niks doen. Dus nee: fit is niet hetzelfde als slank.

Overgewicht

Maar laten we wel even realistisch blijven: volgens de laatste cijfers heeft meer dan de helft van alle Nederlanders last van overgewicht; velen zelfs van ernstig overgewicht. Meer dan de helft! Hoe is dat zo gekomen?

En wat kunnen we daar in vredesnaam nog aan doen? Los van de mensen die door een ziekte zijn aangekomen, denk ik dat we het antwoord wel weten, maar dat we het niet altijd wíllen weten: We Moeten Minder Eten.

Pakjes en zakjes

Er zijn steeds meer Nederlanders die op een gezonde manier met voeding bezig zijn (geen pakjes en zakjes maar vers en biologisch), maar ook van gezonde voeding kun je te veel eten. Want dat is het: we eten te veel en te vaak, en dan heb ik het nog niet eens over alcohol gehad.

Van de bioscoop tot de benzinepomp, van het station tot de schoolkantine: overal liggen snacks en verleidingen - wat zeg ik, complete maaltijden - en ze zijn allemaal supersize, XXL en meer-voor-minder.

Hoe is dit voedselvolume in hemelsnaam te weerstaan? Ziehier één van de beste fit-tips die ik ooit heb gekregen: je beweegt je hoofd een paar keer van links naar rechts, en zegt: 'Nee, bedankt.'

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.