Nieuws/Vrouw
613151281
Vrouw

Haar dochter, man en schoondochter... Kanker is Yvonne niet gespaard gebleven

Yvonne Hoebe met zoon Mark, schoondochter Daisy en haar kleindochters Noa en Zoë (r.)

Yvonne Hoebe met zoon Mark, schoondochter Daisy en haar kleindochters Noa en Zoë (r.)

Yvonne Hoebe (64) heeft een missie. Ze verloor zowel haar dochter als haar schoondochter aan kanker. Daarom zwemt zij zondag tijdens Swim to Fight Cancer door de grachten van Hoorn. "Bij mijn dochter Denise (15) was het binnen zes weken gebeurd."

Yvonne Hoebe met zoon Mark, schoondochter Daisy en haar kleindochters Noa en Zoë (r.)

Yvonne Hoebe met zoon Mark, schoondochter Daisy en haar kleindochters Noa en Zoë (r.)

42 Weken had schoondochter Daisy (39) longkanker en voelde Yvonne zich machteloos: "Ze overleed vorig jaar op 29 november. Haar ziekbed gaf zo’n machteloos en verdrietig gevoel, dat ik blij ben dat ik nu iets ga doen: Swim to fight cancer samen met mijn zoon/haar man Mark, haar oudste dochter Zoë en een groep vrienden van Daisy.

Dezelfde man

"Daisy en ik hadden een bijzonder contact. Zo waren we op dezelfde dag jarig. Toen Zoë werd geboren woonden ze bij ons in. Toen de kraamverzorgster zei dat ze vond dat wij zo’n goede band hadden antwoordde Daisy: 'Logisch, want we houden van dezelfde man'. Dat vond ik zo lief van haar!"

"Vorig jaar februari kreeg ze last van haar gewrichten en had ze stijve spieren. Maar de reumatoloog viel vooral dat vreemde kuchje op en raadde aan daar even naar te laten kijken. Uit die longfoto bleek dat ze longkanker had."

Leukemie

"Toen ze stierf waren haar dochters Zoë en Noa respectievelijk 15 en 12 jaar. Veel te jong natuurlijk om hun moeder te verliezen. Gelukkig heeft mijn zoon Mark hele fijne vrienden, die helpen waar ze kunnen. Ook praktische zaken met de kinderen, zoals nu het kaften van de nieuwe schoolboeken."

Yvonne Hoebe met zoon Mark, schoondochter Daisy en haar kleindochters Noa en Zoë (r.)|Eigen beeld

Yvonne Hoebe met zoon Mark, schoondochter Daisy en haar kleindochters Noa en Zoë (r.)|Eigen beeld

Maar Yvonne zwemt niet alleen voor Daisy. Eerder verloor ze al haar dochter Denise (15) aan leukemie. "Denise was een buitenmeisje, altijd bezig met haar paard. Echt een paardenmeisje. Een echte puber ook. Dus als ik wat vroeg, hoorde ik vaak 'Ik ben moe' of 'Ik heb geen zin'."

Fataal

"Omdat ze zo vaak moe was werd haar bloed onderzocht en daaruit bleek dat ze leukemie had. Ze werd in Leiden behandeld, maar al de tweede chemo werd haar fataal; in zes weken was het gebeurd. Het zat overal en er kwamen nog een bacterie en infectie bij."

Denise, de dochter van Yvonne|Eigen Beeld

Denise, de dochter van Yvonne|Eigen Beeld

"Het ging snel en het was heftig. Met Daisy is het een veel langer proces geweest. Toen wisten we elke dag opnieuw niet wat we konden verwachten. Dat is Denise bespaard gebleven. Ze was er best optimistisch over, ze zei dat ze ervoor ging en dat ze het zou redden, maar op die leeftijd is de celdeling heel snel. Daar kon ze niet tegenop."

Verjaardag

"Mijn kleindochter Zoë wordt zondag 16, ze zal dan ouder zijn dan Denise is geworden. Dat is gek, maar ook mooi. Het leven gaat door. Ik zwem op haar verjaardag dus voor haar tante en haar moeder. Voor Denise Hoebe en voor Daisy Hoebe. En ik doe dat met liefde."

"Maar ook voor heel veel andere lieve mensen die ik in mijn hart heb zal ik mijn uiterste best doen. In het bijzonder voor mijn man die drie jaar geleden getroffen werd door strottenhoofdkanker."

Beetje sceptisch

"Met Cees gaat het gelukkig goed, maar er is heel veel geld nodig voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. Ik was altijd een beetje sceptisch over doneren aan dit soort stichtingen."

"Ik was altijd bang dat er geld aan de strijkstok blijft hangen, maar na gesprekken met KWF-ambassadeur Maarten van der Weijden (de marathonzwemmer genas van acute leukemie, red.) werd mij veel duidelijk; het geld wordt gericht gebruikt voor onderzoek. En dat is belangrijk, want we moeten er met z’n allen voor zorgen dat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is."

Wil je Yvonne Hoebe sponsoren? Klik dan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.