Vrouw/Seks & Relaties
617291612
Seks & Relaties

Tussen de lakens

Amber (29): ‘Tegen vrienden zei hij dat ik er niets van bakte’

In de rubriek ‘Tussen de lakens’ vertellen vrouwen over hun seksleven. Dit verhaal komt van Amber (29). Amber lijdt aan vaginisme, wat een enorme impact op haar relatie en vrouw-zijn heeft.

„Ik weet niet beter dan dat ik hier last van heb. Ik werd op m’n veertiende voor het eerst ongesteld; al mijn vriendinnen waren het allang. Zij adviseerden mij tampons te gaan gebruiken toen ik een keer niet mee wilde zwemmen. Mijn moeder was daar nog nooit tegen mij over begonnen. Ik wist wel dat ze bestonden, maar zag er tegenop om tampons te gebruiken.

Preuts

Seksualiteit is iets waar bij ons thuis niet over wordt gesproken. Mijn ouders zijn behoorlijk preuts, weet ik nu. Als kind vond ik het niet meer dan normaal dat de badkamerdeuren hermetisch gesloten bleven.

Pas toen ik wat ouder werd en bij vriendinnen zag hoe het ook kon, werden mijn ogen geopend. Toch bleef ik het een lastig onderwerp vinden. Er was altijd veel schaamte.

Tampons proberen

Ik weet nog dat we voor het eerst seksuele voorlichting kregen in de klas; ik werd daar zo ongelooflijk ongemakkelijk van. Ik had daar liever een heel stuk vrijer in geweest. Ik durfde niet aan mijn moeder te vragen of ze tampons voor me wilde kopen, en zelf naar de winkel gaan vond ik ook doodeng.

Gelukkig kreeg ik er een van mijn beste vriendin ‘om te proberen’. Maar wat ik ook probeerde, ik kreeg de tampon niet ingebracht; het deed pijn. Ik snapte er niets van. Ik heb het toen gelaten voor wat het was. Dan maar niet zwemmen, die ene week in de maand.

#metoo

Op mijn zeventiende kreeg ik mijn eerste vriendje. Hij was een paar jaar ouder dan ik en op seksueel gebied een heel stuk verder. Ik wilde het rustig aan doen en van mijn eerste keer iets bijzonders maken. Dat heeft hij door zijn ongeduld volledig verknald. Het werd zo’n heet hangijzer tussen ons, dat ik uiteindelijk met tegenzin toegaf.

De seks liep uit op een compleet fiasco. Ik heb een paar keer aangegeven dat het pijn deed, dat ik niet verder wilde gaan, maar hij was al te opgewonden om nog te stoppen. Ja, een officiële #metoo-ervaring, durf ik nu wel te stellen.

Maar toen vond ik mezelf vooral een enorme aansteller. Ik legde de schuld van de nare eerste keer volledig bij mezelf. Als ik maar wat meer ontspannen was geweest, dan was het vast wél lekker geweest.

Lopend vuurtje

In de week na mijn eerste keer verbrak hij de relatie. Tegen zijn vrienden had hij gezegd dat ik er in bed niets van bakte, het ging als een lopend vuurtje door het dorp, ik schaamde me dood. Seks is vanaf dat moment voor mij iets heel naars geworden.

Tot ik Pascal tegenkwam, acht jaar later, hield ik mannen op afstand. Heel soms zoende ik met iemand, maar daar bleef het bij. Pascal had geen haast, maar vond het wel opmerkelijk dat ik de boot zo afhield. Ik vertelde hem niet waarom.

Toen we het na een paar weken voor het eerst deden, ging het mis. Pascal kon niet bij mij binnenkomen, het deed heel veel pijn. Ik ben in tranen uitgebarsten en heb snikkend verteld over mijn eerste keer. We dachten op dat moment nog dat het wel snel op te lossen viel.

Hotel

Maar zo snel ging het niet. Inmiddels weet ik dat ik vaginisme heb; ik ben uiteindelijk toch maar met mijn probleem naar de huisarts gegaan. Seks is voor mij vrijwel onmogelijk. Mijn spieren spannen zich zo aan, dat penetreren niet lukt.

Ik ben momenteel onder behandeling van een seksuoloog en we maken kleine vorderingen. Ik weet zeker dat het mij ooit gaat lukken om te genieten van seks, maar ik heb nog wel een lange weg te gaan. Het is zo bizar hoeveel invloed je geest op je lichaam kan uitoefenen.

Pascal en ik willen heel graag kinderen over een tijdje; dat is mijn doel, daar doe ik het allemaal voor. We hebben andere manieren gevonden om toch van elkaar te genieten en dat gaat prima. Maar Pascal mist natuurlijk wel iets.

En ik ben inmiddels op een punt gekomen dat ik het óók mis. Ik denk dat als er bij ons thuis niet zo krampachtig over seksualiteit was gedaan en mijn eerste vriendje mij niet zo had behandeld, ik een heel ander leven had gehad. Vaginisme heeft namelijk een enorme impact je vrouw-zijn. Ik heb lang gedacht dat ik niets waard was.”

Jij op Vrouw

Wil jij ook jouw ‘Tussen de lakens-verhaal’ vertellen?

Dat kan hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.