Vrouw/Praat Mee
619195255
Praat Mee

Glutenallergie? Aanstelleritis!

Tarwe

Tarwe

Gisteravond was Rosanne Hertzberger te gast in Pauw. De microbioloog/schrijver noemt glutenallergie van deze tijd een mode-allergie. Ze zou weleens willen onderzoeken hoeveel mensen die claimen een glutenallergie te hebben daadwerkelijk last hebben van gluten. Ze ergert zich aan het feit dat ouders soms zelfs ADHD toeschrijven aan gluten.

Tarwe

Tarwe

In de uitzending vraagt Jeroen Pauw zich af of het een modeverschijnsel is dat - zodra we ons niet lekker voelen - we maar stoppen met het eten van gluten. Dit geldt volgens de bioloog overigens niet alleen voor gluten, maar ook voor koemelk, vlees en nog een aantal andere voedingsmiddelen.

Hypes

"Heel veel 'allergieën' zijn eigenlijk stiekem hypes van mensen die bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, volledig anders gaan eten en daar dan zo blij en tevreden mee zijn dat ze denken: 'Hé' en 'Ik voel me nu een stuk beter, ik zal wel last hebben gehad van een allergie'", aldus Hertzberger. "Maar er is maar een heel klein deel van de bevolking dat écht lijdt aan coeliakie, oftewel glutenintolerantie."

Praat mee

Wat is jouw mening over de glutenallergie van deze tijd? Is het inderdaad een mode-allergie en moeten mensen in bijvoorbeeld een restaurant niet van die hoge eisen stellen? Of moeten we mensen die claimen overgevoelig te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen serieus nemen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.