Vrouw/Praat Mee
62608015
Praat Mee

Loopt jouw telefoongedrag ook de spuigaten uit?

Allemaal met een mobiel

Allemaal met een mobiel

We kijken gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon. Redacteur Eva is benieuwd hoe vaak zij dagelijks naar het scherm van haar smartphone tuurt en is de confrontatie aangegaan. "Als dat ruim twintig uur per week blijkt te zijn, zet je dat toch wel aan het denken." Maar wanneer ben je eigenlijk verslaafd aan je mobiele telefoon?

Allemaal met een mobiel

Allemaal met een mobiel

Bijna de helft van alle Nederlanders zegt geen dag zonder mobiel te kunnen, blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Een kwart vindt zelfs dat hij/zij er te veel mee bezig is. Ook ik heb het gevoel dat ik te vaak én onnodig op mijn telefoon zit. Ik ontgrendel zelfs regelmatig het schermpje terwijl ik eigenlijk geen idee heb wat ik nou wilde bekijken.

Smartphone-verslaving

Sta ik in de rij bij de kassa? Ik grijp meteen mijn telefoon uit mijn jaszak. Sta ik stil voor een verkeerslicht? Dan check ik nog even snel of er een nieuw mailtje is binnengekomen. En terwijl ik naar het Journaal kijk voer ik vijf verschillende gesprekken met vriendinnen. Multitasken heet dat. Maar klopt dat wel? Ik beperk me juist slechts tot één ding, namelijk mijn telefoon.

En dan heb ik het nog niet eens over al die nutteloze uren die ik thuis op de bank scroll door de tijdlijn van mijn social media-kanalen. Voordat ik het weet is er alweer vijf kwartier gevuld met staren voorbij. Een op de vijf Nederlanders noemt zich zelfs verslaafd aan zijn/haar mobieltje. Dat wil ik niet worden dus... tijd om mijn kop uit het zand te halen! Door bewustwording wil ik een smartphone-verslaving voorkomen. En wat meer vrije tijd is natuurlijk ook niet verkeerd.

Zeventig uur

Precies een maand geleden heb ik Moments op mijn telefoon geïnstalleerd. Deze app houdt exact bij hoe vaak en hoelang je op je telefoon kijkt. Het wordt zelfs zo gedetailleerd bijgehouden dat het per app, per dag en per week wordt genoteerd.

De eerste dagen stond ik volledig in het rood met dagelijks maar liefst drieënhalf uur 'schermtijd'. En als ik dit verontrustende getal maal vijf dagen en maal vier weken zou doen, zou ik maandelijks maar liefst zeventig uur per maand naar mijn mobieltje hebben gekeken! Behoorlijk confronterend.

WhatsApp

Die tijd besteed ik liever aan avondjes met vrienden en familie, een date met mijn vriend of wat vaker in de sportschool. Een stuk gezonder lijkt mij. Wel kan ik de vele uren voor een deel goedpraten doordat ik de krant digitaal lees, mijn mail op mijn telefoon bijhoud en dat het merendeel van mijn fysieke afspraken tegenwoordig via WhatsApp wordt gemaakt.

Ook probeert deze app mijn bewustwording te versterken door regelmatig een signaal af te geven zodra ik mijn telefoon weer ontgrendel. 'Je bent vandaag al 23 minuten langer dan gister online' of er staat '38 pick ups' in beeld terwijl de ochtend nog maar net begonnen is. Ik merk dat ik nu, na één maand, twee keer nadenk voordat ik 'm oppak. En bij twijfel laat ik 'm braaf liggen. Daarnaast heb ik alle meldingen van mijn apps uitgeschakeld, waardoor ik niet de hele tijd in de verleiding kom.

Kleine dingen

Naast dat ik ook echt merk dat ik meer tijd heb, maak ik ook kleine dingen bewuster mee. Zo kijk ik weer om me heen, maak eerder een praatje met onbekenden en heb een hogere concentratieboog. Kortom, tijdens mijn werk, het lezen van een boek of een etentje ben ik gewoon weer lekker ouderwets gefocust. Heerlijk!

Praat mee

Zeg eens eerlijk: hoe vaak zit jij per dag op je mobiele telefoon? Durf jij ook de confrontatie aan of vind je dat niet nodig? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.