Vrouw/Columns & Opinie
62741910
Columns & Opinie

'Achteraf bleken we slechts een relatiepauze te hebben gehad'

Naast de koffiepauze, de dweilpauze en de penopauze, is er nu ook de relatiepauze, voorheen aangeduid met 'time-out' of 'afkoelingsperiode'. Het is een belangrijk psychologisch fenomeen omdat het bedrijven van de liefde kan leiden tot emotionele uitputting en geestelijke vervlakking.

De vraag is natuurlijk wel waar liefdesparen op uit zijn wanneer een relatiepauze wordt ingelast. Is de rustperiode alleen bedoeld als manier om even geen last te hebben van elkaar? Of is het een middel om geen bedoelingen meer te hoeven hebben, een manier om bevrijd te zijn van de constante druk die wordt ervaren omdat de liefde ook verplichtingen met zich meebrengt? De liefdesparen die ik spreek zeggen dat een relatiepauze niet alleen bedoeld is om even op adem te komen.

Relatiepauze

Het idee is ook dat er zoveel (fysieke) afstand wordt gecreëerd dat er ruimte ontstaat om de ander weer eens te kunnen missen. Nu kan het natuurlijk net zo goed zijn dat er helemaal geen gemis optreedt; in dat geval is het einde van de relatie nabij. Terecht hebben stelletjes daarom angst om aan een relatiepauze te beginnen. Zij zeggen: 'uit het oog, uit het hart'. Maar de praktijk wijst anders uit. Want beide partners gaan tijdens een relatiepauze ook op stap om te ervaren hoe het voelt om het met een ander te doen; dit om eindelijk eens wat vergelijkingsmateriaal te hebben.

Exclusieve relatie onderbreken

De nieuwe vlam weet doorgaans helemaal niet dat hij als proefkonijn wordt gebruikt; en zal dan ook pijnlijk geraakt zijn als blijkt dat hij het moet afleggen tegen de oorspronkelijke partner. Nu is het natuurlijk wel zo netjes wanneer stelletjes zich eerst uitleven met wisselende partners voordat zij voor die ene kiezen. Maar het leven is nu eenmaal niet zo netjes, wat stellen dwingt om hun exclusieve relatie te onderbreken om alsnog te kunnen proeven aan wat anders verboden zou zijn.

Liefde aanwakkeren

Precies negen maanden geleden nam ik afscheid van u. Maar wat als definitieve scheiding werd aangekondigd, blijkt achteraf een relatiepauze te zijn geweest. Er is geflirt met andere partners; en dat heeft de oorspronkelijke liefde, ook tussen lezers en mij, alleen maar aangewakkerd. Ben ik even opgelucht.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.