Nieuws/Vrouw
628512288
Vrouw

'Het is grote onzin dat je als 50-plusvrouw achterna wordt gezeten door jonge jongens'

'Hier komt de zijrevolutie', kopte HP de Tijd vorige week. Het ging over de 50-plusvrouw van nu, 'geen lachertje, maar een factor van belang en een voorwerp van begeerte', werd gesteld. En uiteraard werd er verwezen naar Brigitte Macron en Patricia Paaij, toonbeelden van 50-plusvrouwen met aanzien. Wij polsten Els Rozenbroek (60), 50-plusdeskundige en een van de drijvende krachten achter het online tijdschrift Saar Magazine. "Begeerlijk voor jonge jongens? Hou toch op! Dat moet je toch helemaal niet willen?"

In een roze polo op je E-bike

"In Nederland ben je hooguit 40-45 en doe je nog mee óf je bent 65-plus en hoort bij de gepensioneerden, die de hele dag in een roze polo op een e-bike door de duinen fietsen. Voor de gewone 50-plusvrouw is er heel weinig. Die zijn onzichtbaar. Als je al iets over deze vrouwen leest, straalt de truttigheid ervanaf. Daar schoppen wij met Saar Magazine, met succes, tegenaan. Je zult in een tijdschrift nooit een foto zien van een 50-plusvrouw, die door Amsterdam aan het racen is, omdat ze bijna te laat is voor haar afspraak. Maar dat is wél de realiteit! Wij moeten gewoon de kost verdienen."

Wij zijn net gewone mensen

"Veel tijdschriften die vooral worden gelezen door 50-plusvrouwen, gebruiken foto's van dertigers. Waarom? Ik begrijp dat echt niet. Dat wij vaak stikken van het geld en de meeste aankopen doen, allang niet meer een heel leven hetzelfde Dafje van 40 jaar oud rijden, maar zelf een leuke auto uitkiezen, lijken adverteerders nog niet te begrijpen. Dat zijn van die hippe, snelle jongetjes van twintig, dertig, die zich totaal niet in ons verdiepen. Die denken bij de 50-plusvrouw aan een oma met een kunstgebit. Wij werken, wij hebben kinderen, we piekeren, we hebben opvliegers en driftbuien in de Albert Heijn: wij zijn dus net gewone mensen."

Nooit naar de plastisch chirurg

"Ik weet nog dat ik op m'n 48ste een verhaal voor de Linda schreef, waarin ik beweerde dat ik nooit aan plastische chirurgie zou doen. Ik was zó blij met mezelf. Vijf jaar later kwam ik die tekst weer tegen en wist ik meteen dat ik dat nooit meer op kon schrijven. Mijn lijf was veranderd. Ook al zou ik de hele dag sporten; ik kreeg toch echt het figuur van mijn moeder. Geen taille meer, je kleren staan anders, dat is heel lastig. Je kunt je nog zo goed verzorgen, maar je blijft niet eeuwig jong. En dat die ellendige overgang nog… Ik zou nog steeds niet naar de plastisch chirurg stappen, maar de tevredenheid van toen is wel weg."

Je lijf in protest

"Het is afschuwelijk als je tijdens de ochtendvergadering of salarisonderhandelingen ineens een opvlieger krijgt. Het zweet gutst van je af, je schaamt je dood. Ik vergelijk het wel eens met weeën, je kunt je er niets bij voorstellen, totdat je het voor het eerst meemaakt. In je hoofd ben je nog 35, je hebt pubers in huis en je leidt het leven van een jonge vrouw. Maar je lijf denkt daar toch echt anders over. Andere 50-plusvrouwen zijn net van hun man af en zijn weer volop aan het daten. Je moet dus nog meer in de spiegel kijken, en daarin zie je dat het lijf niet meer is zoals vroeger. Het is allemaal wennen."

Vaginaal stoombadje

"Vrouwen van boven de 50 zitten in een aparte levensfase. Sommige vrouwen gaan daar ook heel raar van doen. Die worden ineens heel spiritueel. Of ze worden coach, nemen voor het eerst een XTC-pil op een feestje of ze zweren ineens bij vaginale stoombadjes. Of ze worden verliefd op een bronstige vent die net zo oud is als hun zoon. Doe normaal denk ik dan, waar moet je met zo’n jongen over praten?”

Opgewonden van een 24-jarige

"Ik moet erg lachen om zo'n artikel in HP de Tijd. Ik weet niet in wat voor hippe club de schrijfster is geweest, maar het is de grootste onzin dat je als 50-plusser achterna wordt gezeten door studenten. Natuurlijk hebben we Patricia Paaij en Heleen van Rooyen hier in Nederland als voorbeeld, maar dat zijn eigenlijk ook de enige twee vrouwen die ik ken met zo'n jonge vent. Je doet ons tekort als je doet voorkomen alsof we opgewonden raken van een 24-jarige die achter ons aanrent. Het haalt een grote groep vrouwen onderuit."

Niet gangbaar

"Het is een mooi liefdesverhaal van Brigitte en Emanuel Macron, maar zeker niet gangbaar. Ik heb jaren in Frankrijk gewoond en weet zeker dat de Fransen het ook apart vinden. Die vinden homo's al raar! Wat wel waar is, is dat wij 50-plusvrouwen nog een seksleven hebben. En we staan midden in het leven en zijn steeds meer onafhankelijk.

Neem nou alimentatie, op Saar Magazine lees ik dat steeds meer vrouwen na hun scheiding op eigen benen staan. Terecht hoor, maar fijn te lezen dat we moderner zijn dan ik altijd dacht. Het is een leuke groep vrouwen, ijdel, slim, vrolijk, geestig, mooie kleren, en in veel gevallen best rijk dankzij al die erfenissen die loskomen. Roepen dat 50 het nieuwe 40 is vind ik de grootst mogelijk onzin. Hoezo? Waarom zou 40 beter zijn? Het is gewoon allemaal anders, met z'n voor- en nadelen. We roepen toch ook niet dat pubers de nieuwe baby's zijn?”

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.