Vrouw/Mama
628938446
Mama

Zo krijg je een kind van 1 uit de luiers!

Zodra kinderen kunnen lopen kunnen ze ook op een potje

Zodra kinderen kunnen lopen kunnen ze ook op een potje

Kinderen in Nederland zijn zindelijk zo rond 2,5 jaar. Volgens zindelijkheidsexpert Debby Mendelsohn kan het ruim een jaar eerder. Scheelt toch snel zo'n 2000 euro aan luiers!

Zodra kinderen kunnen lopen kunnen ze ook op een potje

Zodra kinderen kunnen lopen kunnen ze ook op een potje

Op het kinderdagverblijf van mijn zoon (toen 2) werkte iemand van de ‘oude stempel’. Toen hij ongeveer 2,5 was zei ze 'Breng hem morgen maar zonder luier'. Stress, paniek. Mijn zoontje had toen al wel vaak op het potje gezeten, maar als we de deur uitgingen deed ik hem toch altijd nog een luier aan.

Een hele berg was

Stel je voor dat je midden in een winkelcentrum loopt en je net zindelijke kind moet ineens naar de wc… Noem het gewoonte, noem het gemakzucht. Ik was er gewoon nog niet aan toegekomen. Maar de dag erna bleef de luier dus af. Ik vond het superspannend. Misschien wel spannender nog dan mijn kind, maar was er ook trots op; zo’n luierloos mannetje. Het was toch weer een stap.

De eerste week had ik heel veel was. Een hele berg. Het paste niet eens meer in de wasmand. Er was bijna niet tegenop te wassen. Hij plaste elke dag in zijn broek, soms wel een paar keer per dag.

Zomer

Ik werd er gek van en dacht er zelfs over om hem maar weer een luier te geven. Maar daarna was het ineens klaar. Hij heeft vrijwel geen 'ongelukjes' meer gehad na die eerste week. Ook in de nacht kon hij na die week zonder luier. Het ging allemaal veel sneller en soepeler dan gedacht. Waarom was ik daar niet eerder mee begonnen?

Bij de tweede ging het daarom wat sneller. Ik was er veel bewuster van dat de luier eerder de deur uit kon dan ik had gedacht. De tweede is ook een meisje. In de zomer liet ik thuis gewoon al heel snel de luier uit, ze was toen net 2.

Ze had er meer lol in leek het wel stoer te vinden om op het potje te gaan en ‘groot’ te zijn. Ze wilde zelf de luier ook niet meer aan. Het blijkt ook uit de cijfers: meisjes zijn eerder zindelijk dan jongens.

Steeds later zindelijk

Nu zijn kinderen in Nederland überhaupt laat met leven zonder luier. Waar ze in 2/3 van de wereld al met 1 zindelijk zijn zijn kinderen in ons land steeds later zindelijk. In 1970 waren kinderen gemiddeld met 23,7 maanden zindelijk (25,9 maanden voor de jongens, en 21,5 maanden voor de meisjes), inmiddels is dat verschoven naar 31,2 maanden (32,6 maanden voor de jongens, en 29,7 maanden voor de meisjes).

Volgens zindelijkheidsexpert Debby Mendelsohn kan het allemaal veel sneller. Ze heeft zelf zes kinderen en die waren allemaal zindelijk toen ze gingen lopen. Dat scheelt een berg luiers. Ook beter voor het milieu!

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Grootste kostenpost

Een simpele rekensom leert dat je op jaarbasis al snel tussen de 1500 en 2500 op luiers kunt besparen. Voor dat geld kun je een hoop leuke dingen doen! Debby: "Luiers zijn op kinderdagverblijven na de huur en het betalen van de medewerkers de grootste kostenpost. Het loont echt om kinderen snel zindelijk te maken."

Zelf had Debby een buurvrouw die bij haar eerste vroeg waarom haar kind van 1 nog niet zindelijk was. De buurvrouw kwam uit een gezin van negen en hun moeder had ze allemaal heel snel zindelijk gekregen; ze had geen zin om zonder wasmachine al die luiers te wassen.

Kinderspel

Dat zette haar een het denken en Debby ontwikkelde een methode die even simpel als doeltreffend is. Nu geeft ze advies en lezingen over het onderwerp en schreef er het boek Zindelijk maken is kinderspel over.

"Er wordt vaak gedacht dat ouders gemakzuchtig zijn, maar dat is niet wat ik merk tijdens lezingen en ook niet wat ik terug hoor. Ouders weten vaak niet dat het kan, een kind van 1 uit de luiers krijgen. Ze hebben vaak niet de juiste informatie. En ze weten ook vaak niet dat het op een liefdevolle manier kan."

Na het eten

"Zelf heb ik gewacht tot mijn kinderen konden lopen, het kan ook eerder. Sommige mensen zeggen dat het kan zodra een kindje kan zitten, maar ik heb een paar stapjes aangehouden. Zodra het kind een beetje loopt zet ik het elke avond na het eten op het potje. Gewoon op een rustig moment."

"Pak een boekje erbij en lees het kind lekker voor, zodat het een fijne, ontspannen situatie wordt. Soms komt er wat en soms niet. Meestal komt er wel wat zo’n kwartiertje na het eten. Zo bouw je het op. Eerst na het avondeten, daarna op meerdere momenten op de dag. Bijvoorbeeld na het fruit om 10 uur."

Geen wedstrijd

"Dan weet je kind op een gegeven moment dat het naar het potje moet om de behoefte te doen. Dan kun je de luier afdoen. Bedenk wel dat het geen wedstrijd is en dat je het in je eigen tempo kunt doen."

"Maar als jij tijd maakt vinden kinderen het al snel leuk. Op een gegeven moment gaan ze het zelf aangeven. Al moeten sommige kinderen er nog lang aan herinnerd worden dat voordat ze naar buiten gaan eerst nog even op het potje gaan.”

Naar school

Debby vindt het triest dat sommige kinderen zo lang 'luieren'; maar liefst 25 à 30% is pas na het 4e jaar helemaal zindelijk. "Soms word ik gebeld door ouders waarvan het kind al naar school moet maar nog niet zindelijk is."

"Het is voor het kind ook niet fijn om zo lang met eigen poep en plas rond te lopen. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen met een luier om sneller een urineweginfectie krijgen door de bacteriën in de luier."

Onderdeel van opvoeden

Volgens Debby mag een school officieel een kind weigeren dat nog in de luiers zit: "Dat is toch niet te doen voor een basisschoollerares? In Nederland hebben we nog 'geluk'; dan gaan kinderen pas met 4 naar school. In Frankrijk zijn kinderen 2,5 of 3 en moeten dan dus al verplicht zindelijk zijn."

"Het kan echt wel. Het maakt gewoon onderdeel uit van opvoeden. Net als haartjes kammen, handjes wassen en tandjes poetsen. Daarmee help je als ouder ook. En als je te lang wacht wordt het alleen maar moeilijker. Het advies is nu 18 maanden, maar het kan echt eerder."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.