Nieuws/Vrouw
62949658
Vrouw

Saskia: Ik ervaar de vakantie met onze 4 kinderen als zeer intensief

Saskia van der Elst (48)

Saskia van der Elst (48)

Saskia van der Elst (48) is een enigszins tobberige moeder van vier tieners. Ze heeft van toneelspelen haar werk gemaakt. Daarnaast schrijft ze, houdt ze van kinderboeken, eten, dieren, lachen, dansen en 'overmatig denken'. In deze column beschrijft ze hoe zij de zomervakantie ervaart.

Saskia van der Elst (48)

Saskia van der Elst (48)

"Als kind vond ik onze vakanties fantastisch. We waren met z’n zevenen en vaak ging ook de hond nog mee. We reden ellenlang maar daar heb ik geen vervelende herinneringen aan. Op de camping vond ik alles te gek: zwemmen, spelen, vrienden maken, stokbrood eten, in een tent slapen... Gewoon alles.

Ontspannen

Toen ik zelf kinderen kreeg begreep ik dat die vakanties voor mijn ouders, met name mijn moeder, minder ontspannen moeten zijn geweest. Je verplaatst je hele zooitje naar een plek die veel onhandiger is dan thuis en toch moet je precies dezelfde dingen doen als thuis: de was, boodschappen, eten koken, vermaak bedenken...

Nu hebben wij een gezin met zes mensen. Zonder hond en de katten blijven thuis. Naarmate de kinderen groter worden is vakantie beter te doen. Iets beter te doen. Maar het is nog altijd niet mijn favoriete bezigheid. Het eeuwige verantwoordelijkheidsgevoel gaat immers gewoon mee op vakantie. Wat betekent dat ontspannen eigenlijk niet echt kan.

WiFi

Tenminste ik kan dat niet echt. En mijn man ook niet. Wij verzuchten zo’n hele vakantie lang dat we graag met z’n tweeën op vakantie willen. Daar hebben we dan schuldgevoelens over en een heel hoog gehalte 'tekort schieten'. Andere mensen lijken vakanties enig te vinden: geluksmomenten, herinneringen maken, heerlijk unwinden. Maar wij ervaren dat toch anders.

Het lukt ons wel steeds iets meer ruimte in te nemen. Dus we gaan naar een plek met veel natuur en weinig WiFi. Waar iedereen een eigen kamer heeft om geruzie over wie last heeft van wiens ademhalingsgeluid te voorkomen. En we gaan uit van enige mate van zelfvermakend vermogen, we gaan niet de hele tijd 'leuke dingen doen'.

Zeer intensief

Wij lezen, wandelen, puzzelen, praten en doen de dingen die moeten zoals boodschappen en koken. Vaak samen en regelmatig met hulp of in gezelschap van kinderen. Eigenlijk heel leuk. Het klinkt echt fijn als ik het opschrijf.

In werkelijkheid ervaar ik het als zeer intensief. Op een mooie manier, want we hebben veel meer contact. En op een vermoeiende manier om dezelfde reden. Zijn we thuis zeer goed in staat om ieder ons weegs te gaan - op eigen kamer met eigen telefoon, vrienden, opleiding, werk, hobby’s - op vakantie moet alles gedeeld.

(On)gemak

Gemak en ongemak is waardevol. Natuurlijk. Maar ik hoef er niet heilig over te doen. Ik vind het ook super vermoeiend. Ik was aan het einde van deze twee weken heel erg aan vakantie toe. Alleen met mijn man. Twee weken. Ergens op een plek met veel natuur. En dan graag zonder schuldgevoel. Over een jaar of tien zijn ze het huis uit. Wie weet."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een Lezerscolumn schrijven?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.