Vrouw/Praat Mee
631892000
Praat Mee

Praat mee

Wie hebben meer recht op een IC-bed: ouderen of jongeren?

De tweede golf van corona is helaas alweer in volle gang. Langzaam stromen de IC-bedden weer vol en er moeten keuzes worden gemaakt. Momenteel zijn er 791 bedden bezet en er zijn maar 1150 bedden beschikbaar. Krijgen jongeren voorrang, of ouderen?

Medisch ethicus Annelien Bredenoord van het UMC Utrecht vertelde aan RTL Nieuws dat er met een ethische bril naar deze kwestie wordt gekeken. „Jongeren hebben nog een lang leven voor zich, terwijl ouderen al een mooi leven achter zich hebben liggen. Als je er op deze manier naar kijkt, hebben jongeren voorrang op een bed op de IC.” En dat er keuzes moeten worden gemaakt, ligt voornamelijk aan het gebrek aan zorgpersoneel.

Zorgpersoneel

Het CBS meldt dat er een groot tekort is aan zorgpersoneel. Zeker in deze tijd zien minder mensen het zitten om te werken in deze stressvolle functie. Toch was er gelukkig in het eerste kwartaal van 2020 een kleine stijging van het aantal nieuwe werknemers. Dit betreft veelal jonge afgestudeerde mensen in de ouderenzorg. Er is nog wel een groot tekort aan herintreders en jeugdzorg-medewerkers (CBS, 2020).

Doordat er niet genoeg personeel is, kunnen er ook minder mensen worden verzorgd op de IC. En de mensen die er werken, moeten overuren maken en lopen veel risico. Hierdoor moeten er goed afgewogen keuzes worden gemaakt over wie wel en niet de behandeling krijgt die ze nodig hebben.

Praat mee

Wat vind jij? Heeft een jongere meer recht op een plek op de IC dan een oudere? Of heeft iedereen recht op een bed? Praat mee op onze Facebookpagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.