Nieuws/Vrouw
637267794
Vrouw

Plastic rapen op vakantie: Karin (45) en haar gezin maken Europa een stukje schoner

Karin Kooijman (45) reist samen met haar gezin een jaar lang met een camper door Europa om de wereld een stukje schoner te maken. Overal waar ze komen rapen de Kooijmannetjes zoveel mogelijk plastic en zwerfafval. "Ik hoop dat we bewustzijn creëren bij mensen die ons zien opruimen of via sociale media over ons horen."

Het gezin met kinderen van 10, 12 en 14, is nu op de eerste stop bij familie in Friesland en reist vervolgens door naar Scandinavië. Eind oktober gaat de reis naar Zuid-Europa, waar landen als Spanje, Griekenland en Italië worden aangedaan.

Fanatiek

Een heel jaar rondreizen en zonder iets voor de natuur te doen, zag de familie Kooijman niet zitten: “Ik ben altijd al behoorlijk fanatiek geweest met afval scheiden. Zelfs de plastic vensters haal ik uit de enveloppen. Dat geven we onze kinderen mee.

Zo hadden we de afspraak dat ze blikjes die ze langs de weg vonden, bij ons konden inleveren. Dat brachten wij dan weer naar de ijzerboer. In ruil daarvoor kregen zij een leuk zakcentje. Datzelfde deden we met het terugbrengen van flessen met statiegeld. Als ze die vonden en inleverden, mochten ze het geld zelf houden."

Kettingreactie

Na het zien van filmpjes met velden vol plastic, besloot het gezin in actie te komen. “We hopen op een kettingreactie. Er ligt overal zoveel zwerfafval! Als iedereen iets meeneemt of opruimt, zijn we al een stuk op weg. Vanmorgen hebben we een strandje opgeruimd dat schoon leek, maar waar om de meter een sigarettenpeuk lag.

Die worden maar achteloos begraven in het zand, of uit het raam gegooid. Maar als je weet dat het tien jaar duurt voordat een filter verteerd is, dan denk je daar misschien de volgende keer anders over. We willen natuurlijk niemand verplichten om net zo fanatiek te worden. Maar we hopen wel dat meer mensen de volgende keer dat ze naar het strand gaan een afvalzak meenemen waarin ze niet alleen hun eigen afval doen, maar ook het zwerfafval dat ze tegenkomen.”

Leerplicht

Karin heeft haar B&B tijdelijk op een laag pitje gezet voor deze missie. “Mijn man Arno werkt als internet marketeer, die kan zijn werk overal doen. Onze drie kinderen zijn voor de leerplicht uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Ze staan nu ingeschreven bij de Wereldschool.

We zijn nog maar 1 dag onderweg, maar het geeft een goed gevoel dat we echt iets kunnen gaan betekenen. We hebben deze zomer tijdens een presentatie met 320 brugklassers een strandwandeling gemaakt. Iedereen had een vuilniszak mee, we hebben zoveel zwerfafval opgehaald! En dat terwijl het traject 11 dagen eerder ook al was schoongemaakt.”

Consumptiegedrag

“We gaan niet de hele dag zwerfafval ruimen. Het moet wel leuk blijven voor de kinderen, dus we beperken de tijd waarin we opruimen. Mijn middelste dochter vlogt over de reis. Ik hoop dat we bewustzijn creëren bij mensen die ons zien opruimen of via sociale media over ons horen.

Wellicht dat diegenen gaan nadenken over hun consumptiegedrag en dat ze zich ook gaan beseffen dat je elkaar er prima op kunt aanspreken. Kleine veranderingetjes helpen al. Vroeger zat fruit vaker in een houten bakje, nu lijkt het of het per stuk in plastic wordt verpakt.”

Bamboe-beker

“Gelukkig zijn er steeds meer supermarkten die het anders doen, wat dat betreft zie je wel verbetering. Maar als wij om koffie in een bamboe-bekertje vragen, schenken ze het vaak eerst nog in een plastic bekertje. Ik hoop dat uiteindelijk alle ketens duurzamer worden."

Op de vraag of ze het niet vies vindt om de peuken en het plastic van een ander op te ruimen kan Karin kort zijn: “Je moet even over je schaamte heen, maar je kunt toch je handen wassen? Als je het niet opraapt, blijft het liggen en bovendien zie ik er een goede oefening in. Na al dat bukken en strekken heb je je fitness weer gehad!”

JIJ op VROUW

Heb jij ook een bijzondere missie en wil je die met ons delen? Dat kan!

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.