Vrouw/Mama
637532846
Mama

Wat als je kind bij Jan en alleman wil spelen?

Wat als je kind bij Jan en alleman wil spelen?

Wat als je kind bij Jan en alleman wil spelen?

VROUW-lezeres Janneke (32) is er niet blij mee dat haar kind (9) na school bij Jan en alleman wil spelen. Ze vraagt zich af of het wel veilig is. Ze kent sommige ouders helemaal niet. Hoe kan ze het beste handelen? Opvoedkundige Marielle Beckers van Buro Bloei beantwoordt haar vraag.

Wat als je kind bij Jan en alleman wil spelen?

Wat als je kind bij Jan en alleman wil spelen?

"Ik kan me het indenken. Ik ga eigenlijk altijd mee om me even voor te stellen aan onbekende ouders. Niet omdat ik angstig ben en wil controleren, maar omdat ik wil weten waar ze spelen en wie die vrienden en hun ouders zijn.

Alcohol

Best raar toch dat je liefste bezit ergens is en jij weet niet waar dat is en hoe het er is? Als ze groter worden kun je het natuurlijk wat meer loslaten. Je hoeft niet direct op de stoep te staan. Volg je gevoel hierin, maar ik ben voorstander van het ontmoeten van de ouder(s) en het opslaan van hun nummer(s).

Ik heb weleens gehad dat een vader naar alcohol rook. Ik heb daar een radar voor omdat ik het herken uit mijn jeugd. Ik wilde toen niet dat mijn kind daar ging spelen. Want op het moment dat die vader verder onder invloed raakt, kan hij niet meer de juiste beslissingen nemen wanneer er echt iets aan de hand is.

Smoesje

Dan moet je duidelijk zijn naar ouder en kind toe. Dan moet je zeggen dat je liever hebt dat de kinderen bij jou spelen, desnoods met een smoesje dat dat beter uitkomt. Die vader gaf mij in elk geval geen veilig gevoel, en veiligheid vind ik het belangrijkste. Je kind speelt daar toch in huis.

En ook: als alles mooi design is, maar er zijn geen traphekjes zou ik evenmin mijn kind daar laten spelen als het nog jong is. Kinderen gaan toch die trappen op en als er dan geen toezicht is kan er van alles gebeuren.

Blowen

Ook bij oudere kinderen is het goed om contact te houden met de andere ouders. Zijn ze daar echt? Of zijn ze aan het chillen, blowen in het park? Die controlerende functie, dat lijntje met andere ouders, is belangrijk.

Als je kind weet dat je zou kunnen bellen, dan nemen ze toch minder snel onverstandige beslissingen. Verder vind ik dat je je onderbuikgevoel hierin moet volgen. Wat kan jouw kind aan?

Hond

Een van mijn puberkinderen ging naar een huisje in Friesland. Ik vind het dan wel fijn om te brengen. Dan zie je even de andere ouders en kun je een appgroepje aanmaken. Zeker in de puberleeftijd is controle beter dan het helemaal 'loslaten'. Prima als ze gaan logeren, maar check ook even bij de andere ouder of ze al thuis zijn.

Ik hoorde van een ouder dat haar kind wilde spelen bij een vriendje waar ze een grote hond hadden. De ouders bleven volhouden dat de hond braaf was en niets deed, maar voor haar voelde het niet goed.

Zoete inval

Dan moet je voor jezelf een grens trekken. Durven zeggen: 'Mijn kind komt niet spelen'. Dan moet je jouw verantwoordelijkheid als ouder pakken. Je kunt echt gewoon 'nee' zeggen als je het niet wil. Dan is het kind maar even boos. Jammer dan. Jij hebt je reden ervoor.

En misschien heb je er gewoon even geen zin in. Dat mag ook. Het hoeft niet altijd zoete inval te zijn en als je vindt dat je kind te veel weg is, is een dagje rustig thuis zonder vriendjes of vriendinnetjes ook wel eens lekker."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een opvoeddilemma?

Stel 'm dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.