Vrouw/Columns & Opinie
64241927
Columns & Opinie

'Dus dit is niet het leven dat je had besteld?'

Babi pangang, ruitenwissers, condooms, bandenplaksetjes of vlinderdassen: alles kan tegenwoordig besteld worden. Ja, het consumentisme viert hoogtij en de leveranciers genieten van hun rinkelende kassa's. Tot zover leuk. Minder leuk is dat de bestelkoorts de vorm van waanideeën begint aan te nemen.

Zo denken veel ouders dat zij ‘geschikte leraren’ kunnen bestellen en dat zij, als het kind dan nog steeds slecht presteert, een ‘geschikte oplossing’ van de schoolleiding kunnen bestellen. Ondertussen blijft er maar onvrede heersen over ‘de politiek’, vooral omdat mensen niet de samenleving krijgen die ze besteld hadden. Ook in mijn praktijk krijg ik de ene na de andere patiënt die zich beklaagt over enge mensen, foute partners, onwillige buren, vreemde collega’s, emotioneel afwezige vrienden of intriganten in de familie.

Klachten

Na hun klachten bij mij gedeponeerd te hebben, kijken zij mij aan met een veelzeggende blik: "Wijnberg, los het op." Gelukkig kan ik nog wel het lachwekkende van de situatie inzien en zeg dan vaak: "Oké, dus het leven wat je nu hebt, is niet het leven dat je besteld hebt."

En geloof het of niet, het kan dan nog wel even duren voordat het tot de klagende patiënt doordringt dat God en zijn engelen geen bezorgdienst hebben voor alles wat door iedereen is besteld. God heeft bij de schepping nu eenmaal besloten om de mens een belangrijke eigenschap mee te geven. Die staat bekend als: eigen verantwoordelijkheid.

Overigens, God heeft helemaal geen zin om mensen op hun wenken te bedienen. Het werk dat zijn schepping heet, heeft zoveel energie gekost dat hij nu nog aan bijkomen is van alles wat hij de mens wél heeft geschonken. Terecht denkt hij: "Laat de mens nu eens zelf de moeite doen om zijn problemen op te lossen." Oftewel: een beter leven is misschien wel te bestellen, maar niemand zal welwillend aan uw deur kloppen.

Beste kant

Bent u bijvoorbeeld onlangs door uw vriend(in) in de steek gelaten? Dan zult u er zelf op uit moeten om nieuwe mensen te ontmoeten. Nu valt met een lidmaatschap van een datingsite ook weer het nodige te bestellen. Maar zelfs dan zult u op enig moment uit uw stoel moeten komen om u van uw beste kant te laten zien. En dan bedoel ik vooral dat u wat extra belangstelling moet tonen voor uw medemens.

Het is natuurlijk geweldig dat u, zittend op een terrasje, gewoon een kopje koffie met gebak kunt bestellen. Wees dan ook dankbaar dat de serveerster het u komt brengen. Maar heeft u nog meer noten op uw zang, regel het dan zelf.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.