Nieuws/Vrouw
643273871
Vrouw

'Iedereen kan zich schoonheidsspecialiste noemen'

Een facial, bindweefselmassage of laseren: allemaal behandelingen die ontzettend populair zijn onder vrouwen. Het vak van de schoonheidsspecialist is dan ook erg in trek, tot ongenoegen van de schoonheidsspecialist die al wat langer meedraait ...

VROUW sprak Annelies Aarts (56) over de veranderende positie van de huidige schoonheidsspecialist. Annelies zit al bijna 28 jaar in het vak en volgens haar rammelt het aan alle kanten.

Gebrek aan kennis

Vroeger was het een moeilijk beroep, want de schoonheidsspecialist was er alleen voor de ‘elite’, aldus Annelies. "Om schoonheidsspecialist te worden waren een - erg dure - opleiding en ondernemingsvaardigheden vereist. Tegenwoordig is dat anders geregeld: iedereen kan zich inschrijven bij de KVK en zich schoonheidsspecialist noemen, ook zonder diploma. Vaak zijn wat cursussen van een paar dagen voldoende.

Dergelijke 'schoonheidsspecialisten' hebben vaak niet de nodige kennis en gekwalificeerde apparatuur om mensen te behandelen. Daarnaast noemen zij zich naast schoonheidsspecialist vaak ook nagelstylist of visagist. Wat mij betreft verpesten zij het voor de echte specialisten, degenen die wel gediplomeerd zijn en een échte passie hebben voor het vak. Iedereen aast op deze markt en zo blijft het niveau van de schoonheidsspecialist te laag."

Laserapparaat bij Ali Express

Volgens Annelies komt de sterke aantrekkingskracht van het vak voort uit de groeiende vraag naar schoonheidsspecialisten. "Vooral (jonge) vrouwen zijn zich steeds meer bewust van hun uiterlijk. Ze besteden hier dan ook veel aandacht aan.

Het wordt steeds gewoner om een bezoekje aan de schoonheidsspecialist te brengen. Daarnaast is het tegenwoordig makkelijker om aan apparatuur en producten te komen. Je kan bij wijze van spreken een laserapparaat bij Ali Express bestellen!"

Tekst loopt door onder de foto

Annelies Aarts

Annelies Aarts

Opleiding

Volgens Annelies schiet ook de opleiding voor schoonheidsspecialist flink tekort. "Je leert het vak pas echt als je praktijkervaring opdoet, maar door het gebrek aan stageplekken is dat vaak niet mogelijk. Veel praktijken zitten niet te wachten op stagiaires of beschikken zelf niet over de juiste kennis. De overheid zou meer moeten investeren in de kwaliteit van het onderwijs zodat er echte professionals kunnen worden opgeleid.

De schoonheidsspecialist moet upgraden! Het vak moet haar professionele imago weer terugkrijgen. Wij hebben het hier over de huid van mensen, dit moet serieus worden genomen. Let dan ook goed op het imago dat een praktijk uitstraalt wanneer je overweegt je daar te laten behandelen."

Social media

"Ik vind dat een goede praktijk online blogt over de huid en advies geeft. Dat laatste niet alleen tijdens een behandeling maar ook via de website. Houd je vooral niet te veel vast aan social media, want iedereen kan een mooie pagina opzetten. Dat zegt niets over de kwaliteit van de praktijk."

Annelies ziet een hele mooie toekomst voor de schoonheidsspecialist, maar er moet iets veranderen. "De professionals - en dat worden er gelukkig óók steeds meer -moeten hun schouders onder dit probleem zetten, want het vak graaft op dit moment zijn eigen graf."

Jij op VROUW.nl

Is jouw huid na een bezoek aan zo'n ongediplomeerde schoonheidsspecialist verpest en wil je erover vertellen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.