Vrouw/Columns & Opinie
647373983
Columns & Opinie

Trakteren op school verboden 'Je vraagt je af hoe wij het allemaal overleefd hebben!'

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer het bericht dat de Gelderse basisschool Het Talent traktaties verbiedt.

Wat zijn we met z'n allen lekker in paniek de hele dag, vinden jullie niet? Om alles, gewoon, het maakt niet uit wat. De tijd van rücksichtslos wat aanklooien met je opvoeding is echt verleden tijd. Er zijn wel wat clubs waar vrouwen zich verenigen onder het motto 'die andere moeders doen ook maar wat', maar ondertussen leggen we steeds meer op iedere slak zout en wordt het er niet veel leuker op. Nu dan het verbod op trakteren op een Gelderse basisschool. Een kartonnen taart en wat extra speeltijd kunnen de kinderen krijgen. Het moet niet gekker worden.

Wonder

Dat wij het allemaal overleefd hebben, onze jeugd, mag een wonder genoemd worden. Ik kan me nog heel goed mijn traktatie in de eerste klas herinneren, tegenwoordig groep drie. Mijn moeder had beschuiten (niet volkoren uiteraard) belegd met een dikke laag pasta-choca-berengoed. Een mix van suiker en cacao; meer was dat niet. Met snoep had ze er een gezichtje op gemaakt.

Moet je nu proberen; iets wat kruimelt én stijf staat van de suikers, gluten en E-nummers uitdelen. Dan mag je op het matje bij de directeur komen, als je al niet gelyncht wordt door de ouders die je op het schoolplein tot de orde roepen.

Mandarijn en druif

Een bomvolle klas telt dertig kinderen, laten we van het slechtste uitgaan. Een jaar heeft 52 weken. Dus zo eens in de anderhalve week wordt er gemiddeld uitgedeeld. Van die dertig kinderen zijn er minstens 5 tot 10 ouders die verantwoord zijn. Die zich wagen aan de bekende komkommerkrokodil of die van een mandarijn en een druif iets kunstzinnigs weten te maken. Dus dan houd je op jaarbasis zo'n 20 tot 25 traktaties over die het keurmerk 'gezond' niet mogen dragen. Dáár maken we ons dus druk om hè? Om eens in de twee weken iets lekkers op school.

Dilemma

Er is op de Gelderse basisschool een dilemma ontstaan, dat al jaren speelt, lees ik. De versierde komkommers vallen in het niet bij de zakjes chips. Vooral oudere kinderen vinden het niet prettig als ze met een gezonde traktatie de klas rond moeten gaan. En dan heb je ook nog ouders die het nodig vinden de traktaties te voorzien van cadeaus. Het lijkt me heel simpel: Eten wat de pot schaft, dus ook die komkommer. En cadeaus zijn niet toegestaan.

Overgewicht

Het afschaffen van traktaties is belachelijk. Als volwassenen op een verjaardag staan, willen ze ook dat wijntje. Nemen ze ook die bitterbal. Graaien ze ook in de bak met borrelnoten. Ik voel echt wel de noodzaak tot gezond eten. Kinderen worden te dik - net als wij volwassenen overigens. Maar mensen, kom op; eens in de twee weken een cupcake of een zakje chips op school veroorzaakt geen overgewicht hè? Dat ontstaat als jij ze thuis ook nog eens een keer een bak chips laat vullen. Of weer eens een avond niet wilt koken en een pizza bestelt.

Blijven zeuren

We worden er steeds beter in om van en mug een olifant te maken, lijkt wel. Een beetje afstand nemen van 'het probleem' en relativeren zit er niet meer in. Dat we in De Luizenmoeder de problematiek op hysterische wijze uitvergroot zien, verandert daar blijkbaar ook niets aan. We blijven steigeren als er weer snoep getrakteerd wordt. En we blijven zeuren. Je zal leerkracht zijn en dagelijks met al die ouders te maken krijgen. Geef die mensen een break met alle eisen; ze hebben het al druk genoeg!

Niet zo moeilijk doen

In dat opzicht begrijp ik de school wel: klaar met dat eeuwige gezeik! Maar nu ontneem je de kinderen een feestje. Het alternatief (de hele dag naast een vriendinnetje zitten of langer buitenspelen) vind ik een lachtertje. Laat kinderen gewoon uitdelen én langer buitenspelen. Dan laat je ze meteen de eraan gegeten calorieën er weer afrennen.

Als wij ouders nou eens wat minder moeilijk gaan doen, dan zijn we al een heel eind. Los je problemen zelf op. Heeft je kind die dag chips gegeten en vind jij dat niets? Kook dan die avond extra gezond. Het is allemaal zo ingewikkeld niet, echt. En bedenk je – als je het even niet meer trekt – dat wij ook gewoon alle traktaties overleefd hebben. Een kartonnen taart. De waanzin!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.