Nieuws/Vrouw
65217374
Vrouw

Dochter Ruth kreeg ongeluk in Australië

Gisteravond was in Break Free bij BNNVara het verhaal van Wendy Doesburg te zien, die in 2016 verongelukte tijdens een reis door Australië. Wij spraken vlak na het ongeluk de moeder van Jade, die de auto destijds bestuurde.

Ruth Belt (45) bevond zich toen in een emotionele rollercoaster. Op zaterdag 22 oktober kreeg haar oudste kind Jade (21), tijdens een rondreis door het noordwesten van Australië met drie reisgenoten, een ongeluk. Twee inzittenden verongelukten, onder wie de Nederlandse Wendy (20) en een Duitse vriend (24). Een ander reisgenootje belandde net als Jade met zwaar letsel in het ziekenhuis. Vanwege haar ernstige verwondingen werd ze in een kunstmatig in coma gehouden. Tijdens dit interview krijgt Ruth goed nieuws: "Jade mag uit het ziekenhuis!"

Maar met het ontslag van Jade is de nachtmerrie niet afgelopen. Ruth: "Er ligt nu nog geen aanklacht, ze hebben niks kunnen vinden aan de auto of de weg. Maar in het ergste geval wordt ze aangeklaagd voor roekeloos rijgedrag en dood door schuld en moet ze 20 jaar de gevangenis in."

Opa in tranen

"Haar opa kan alleen maar huilen bij het idee dat hij zijn lievelingskleinkind nooit meer zal zien. Dat is ook bijna niet te beseffen, ook niet als moeder. Toch willen we daar nu niet vanuit gaan. En Jade wil dat zeker niet. Ze zegt "Als het wat anders wordt dan valt het me mee'."

Op het moment van het interview hangt Ruth net de telefoon op. "Het was Jade. Ze vertelde dat ze waarschijnlijk morgen uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Ze wacht alleen nog op de uitslag van een scan die er van haar organen is gemaakt."

Geheugen nog intact

"Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Wat ook goed nieuws is is dat het meisje met wie Jade in de auto zat en die ook in het ziekenhuis lag, uit haar kunstmatige coma is gehaald en alweer een beetje praat. Ze heeft zelfs Jade’s naam gezegd! Haar geheugen is dus nog intact. Daar ben ik zo blij over. Dat betekent dat haar koppie het nog doet, dat ze geen hersenletsel heeft."

"Het meisje uit het ziekenhuis was een vriendinnetje van Jade. Zij was ook au pair. Ze kenden elkaar via een besloten Facebookgroep en ze gingen vaak met een groepje van twaalf samen leuke dingen doen. Naar de film of lekker lunchen."

Een blog van de reis

"Toen ze de reis naar de out back gingen plannen kwamen Wendy en die Duitse jongen in beeld. Wendy zat naast mijn dochter. Ze hield een blog bij over de reis en was daar op het moment van het ongeluk waarschijnlijk mee bezig."

Toch is het een dubbel gevoel vertelt Ruth: "We voelen ons zo gezegend en blij dat ze er nog is. Maar ik heb ook contact gehad met een tante van Wendy - die we toevallig ook nog bleken te kennen via een van mijn andere dochters, ze was haar stagebegeleider geweest - en we hebben echt een potje zitten huilen."

Engeltje op haar schouder

"Het voelt zo gek. Het had ook mijn dochter kunnen zijn. Mijn dochter leeft nog en hun nichtje is overleden. Jade heeft ook gevraagd 'Waarom leef ik nog?'. Wij denken dat ze een engeltje op haar schouders heeft gehad. Waarom de anderen dat niet hebben gehad, daar kan ik geen antwoord op geven. Dat weet ik niet."

"Jade heeft alsnog flink wat letsel. Zo had ze een hoofdwond. Ze heeft plastische chirurgie gehad, omdat er spieren waren gescheurd. Ze is geopereerd aan haar middenbeentje en had snijwonden in haar nek. Waarschijnlijk van de riemen of van glas. Ook had ze een klaplong en een scheurtje in haar lever. Ze had blauwe plekken op haar hart en longen."

Ruth Belt/Eigen Beeld

Ruth Belt/Eigen Beeld

Baarmoederoperatie

Het hele gebeuren heeft er flink ingehakt bij de familie Belt vertelt Ruth. Ook qua gezondheid: "Ik had op 13 oktober een zware baarmoederoperatie gehad. Jade had nog een berichtje ingesproken hoe het was gegaan, voor ze haar ongeluk kreeg."

"Ik was nog aan het herstellen, maar merk dat dát niet goed gaat. Ik zit echt in de lappenmand. Lig voor pampus op de bank met mijn badjas en sloffen aan. De gordijnen nog dicht. Ik heb geen puf om me aan te kleden. Het hoofd wil wel, maar het lijf niet, mijn lichaam werkt niet mee."

Kwakkelen met de gezondheid

"Daarom is mijn echtgenoot Robert-Paul ook met een vriend naar Jade in Australië gegaan. Ik mocht vanwege de operatie niet vliegen. Bovendien hebben we hier nog drie kinderen. Twee zusjes van 18 en 19 en een broertje van 14. Het draait hier ook gewoon door."

"Maar we kwakkelen allemaal met onze gezondheid. Slapen slecht. Ik heb vannacht ook maar twee uurtjes geslapen. Mijn zoon klaagt over buikpijn, maar die heeft binnenkort ook toetsweek. Ik zal zijn mentor maar eens bellen om de omstandigheden uit te leggen."

Jade/ Eigen beeld

Jade/ Eigen beeld

Doneer voor Jade

Omdat er heel veel kosten op de familie Belt afkomen zamelen ze geld in. "We hebben de kosten voor een advocaat en hebben zelf een bureau ingeschakeld dat onderzoek doet op de plaats van het ongeval."

"Zat er misschien een kuil in de weg, was de weg glad of afgebrokkeld? Ze kijken naar dat soort zaken. Zelf weet Jade bijna niks meer van het ongeluk. Ze heeft wel haar vrienden in de auto gezien, dus ik hoop maar dat ze er psychisch niets aan over houdt."

Proces

Als het tot een proces gaat komen, moet de familie rekening houden met kosten die oplopen tot zo’n 150.000 euro. Ook mag Jade gedurende het onderzoek - wellicht een jaar - het land niet verlaten en zullen de verblijfkosten evenredig oplopen.

"Dat kunnen we onmogelijk allemaal zelf betalen. Jade had natuurlijk wel een gewone reis- en verblijfsverzekering, maar die dekt dat soort kosten niet. Ik probeer nu een gesprek aan te gaan met die backpackorganisatie die die reizen aanbiedt, dat ze hun klanten duidelijk maken wat de gevolgen zijn voor dit soort ongelukken."

Andere getroffen families

Mocht er geld overblijven van de donaties dan wil Ruth duidelijk maken dat ze de andere getroffen families zal bijstaan: "Je krijgt als familie altijd maar één ticket van de verzekering. Dus daarin willen we de familie van haar reisgenoten natuurlijk graag helpen."

Ruth vertelt dat Jade in het ziekenhuis de reacties heeft gelezen onder de artikelen op internet. "Ze heeft het weggeklikt. En wij ook. Er wordt zoveel geschreven en gezegd. Dat je niet bij Jade in de auto moet stappen, daar kon ze dan nog wel wel om lachen. Maar er is ook gezegd dat ze levensmoe zou zijn."

"Nou, ik kan je verzekeren dat dat niet het geval is. Iemand die levensmoe is gaat niet backpacken in Australië. Ook is er gezegd dat ze geen voorzichtige bestuurder zou zijn. Ook dat is niet waar. Dat kan haar au pair-familie bevestigen. Toch doet het ons heel veel pijn dat mensen al die dingen zeggen. Maar gelukkig hebben we ook veel fijne en positieve reacties gehad."

Jij op VROUW.nl

Heb jij in het buitenland ook eens iets heftigs meegemaakt? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Dit verhaal verscheen eerder op VROUW.nl (27 oktober 2016).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.