Nieuws/Vrouw
65732422
Vrouw

Hoe zit het nu echt met Vrouwen op de werkvloer?

We denken dat vrouwen het goed voor elkaar hebben, maar anno 2018 wordt nog steeds slechts tien procent van de topfuncties vervuld door een vrouw. Hoe zit het nou echt met vrouwen op de werkvloer?

Vreneli Stadelmaier (55) studeerde bedrijfskunde en richtte het bedrijf SheConsult op, dat loopbooncoaching aan hoogopgeleide vrouwen aanbiedt. Daarnaast schreef ze voor alle werkende vrouwen het boek ‘F*ck die Onzekerheid’, en voor dit alles won ze de Joke Smit-prijs.

“Als een man mij vertelt dat hij een kind krijgt is het eerste dat ik vraag: 'Blijf je werken, als de baby er straks is?'. Bedenk maar wat voor gezicht hij dan trekt.”

Zorgwekkend

"Het is eigenlijk heel raar: als je naar de beroepsbevolking kijkt, zie je dat mannen en vrouwen even goed zijn opgeleid. Maar vervolgens zie je dat vrouwen op belangrijke topposities totaal niet mee doen. Dat is niet alleen heel jammer, maar ook heel zorgwekkend."

"Want uit meerdere onderzoeken blijkt dat diversiteit op de werkvloer juist heel belangrijk is. Wanneer er alleen maar mannen in een bepaalde sector werken, worden er eenzijdige beslissingen gemaakt."

"Neem als voorbeeld de gezondheidszorg. Tegenwoordig werken daar steeds meer vrouwen, ook als arts of chirurg, maar voorheen was dit echt een mannenwereld. Door een toename van het aantal vrouwen daar, komt er ook ineens meer aandacht voor het vrouwenlichaam. Of bijvoorbeeld voor medicijnen: die werden eerst alleen op mannen getest, terwijl vrouwen heel anders op medicatie kunnen reageren."

Spelregels

Maar hoe komt het dan dat er op de werkvloer beduidend meer mannen te zien zijn? Dat ligt volgens Stadelmaier aan de ‘mannelijke spelregels’. “Het werkende leven wordt al honderden jaren gedomineerd door mannen. Zij bedachten dus ook de spelregels. Bijvoorbeeld dat ze sneller de boel een beetje besodemieteren: 'Je bent pas af als de scheidsrechter het ziet'. Vrouwen begrijpen die regel vaak niet en en houden zich veel vaker netjes aan de regels."

"Maar ook complimenteren. Waarbij mannen zichzelf vertellen dat ze iets goed doen, zijn vrouwen nog te afwachtend. Die denken dat ze arrogant zijn wanneer ze zichzelf prijzen. Maar op de werkvloer is eigenlijk niemand met jou bezig, en kan je lang wachten op die waardering."

Aanpassen

De oplossing? "Die is simpel. Pas je als vrouw aan de spelregels die mannen hebben aan. Als zij zich niet laten ontmoedigen na een afwijzingen op een sollicitatie, doe jij dat ook niet. Wil je onderhandelen over je salaris? Zet dan door en denk niet na een 'nee': "Ik heb het in ieder geval geprobeerd". Want bij die eerste nee beginnen voor een man de onderhandelingen pas."

"Maar stel wel je prioriteiten, want vrouwen willen het liefst alles tegelijk. Een goede moeder zijn, een lieve dochter, een fantastische minnaar, een nette huisvrouw én een ambitieuze carrièrevrouw. Tja, dat kan nou eenmaal niet allemaal. Dus bedenk wat je van elk aspect het belangrijkst vindt, en leg daar je focus op."

"Ga met genoeg zelfvertrouwen aan de slag, en help andere vrouwen. Want pas als er echt genoeg vrouwen in topposities zijn, kunnen we de spelregels aanpassen."

(Foto: Anke van der Meer)

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.