Vrouw/Praat Mee
659336700
Praat Mee

We waarschuwen onze dochters, maar voeden we onze zoons op?

Robin en Maru

Robin en Maru

Zondag is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. 45% van de Nederlandse vrouwen heeft weleens te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. En 1 op de 10 vrouwen is ooit in haar leven verkracht. Niet gek dus, dat we onze dochter(s) vertellen om voorzichtig te zijn en niet iedereen te vertrouwen. Maar wat leren we onze zonen over respect hebben voor meisjes, seksualiteit en geweld?

Robin en Maru

Robin en Maru

In deze tijd van #metoo is seksueel misbruik een veel besproken onderwerp. Wat opvalt is dat het vaak gaat over het voorkomen van slachtoffer worden: het voorlichten, beschermen en weerbaar maken van meisjes. Maar waar blijft de preventie van het daderschap? Moeten we onze zonen niet leren wat niet kan?

Grenzen

Uit het onderzoek van Beat the Macho, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, blijkt dat jongens baat zouden hebben bij specifieke sekslessen. Deze standaard voorlichting zou ze leren hoe ze meisjes met respect moeten behandelen en waar de grenzen van een ander liggen.

Maar ook thuis kun je er met je kind over praten. Lotte Koster (30) beviel negen weken geleden van zoon Bruin en weet nu al wat ze hem straks wil meegeven. "Een vriendin zei: 'Wel goed dat jij een jongen krijgt, want dan heeft hij in ieder geval respect voor vrouwen.' Ik ben inderdaad wel een beetje feministisch. Ik heb het geluk dat ik nooit een nare ervaring met een man heb gehad, maar dat is niet vanzelfsprekend.

Dat vrouwen nog steeds worden aangekeken op wat ze dragen en nageroepen worden op straat, is natuurlijk belachelijk. Als hij wat ouder is, wil ik zeker met hem daarover praten. En hem leren op wat voor manieren je aandacht mag vragen en op wat voor manieren niet. Het blijft natuurlijk afwachten hoe hij opgroeit, je hebt het niet volledig in de hand. Je hoort weleens dat moederskindjes liever tegen vrouwen zijn. Maak ik er gewoon lekker een moederskindje van, haha."

Frisfeest

Ellen Franken (47) was niet heel enthousiast toen haar zoon (13) voor het eerst naar een zogeheten 'frisfeest' ging. "Die feesten zijn bedoeld voor twaalf tot zestienjarigen dus er wordt geen alcohol geschonken. Maar zelf noemen die kinderen het een 'schuurfeest' omdat de jongens daar van achter tegen meisjes aan staan te schuren.

Hartstikke seksueel gedrag voor van die jonge kinderen. Dat vond ik niet zo'n fijn idee dus dat heb ik ook tegen hem gezegd. Dat die meisjes dat laten gebeuren snap ik trouwens ook niet. Als ik een dochter had, zou ik het verschrikkelijk vinden."

Verkracht

Robin Dijk (26) vindt het vooral belangrijk dat haar zoon Maru (1) straks met haar over seks kan praten. "Ik heb, net als veel andere vrouwen, weleens een nare ervaring gehad met een man. Ik zou het dan ook een nachtmerrie vinden als mijn zoon opgroeit tot zo'n man die respectloos is tegen vrouwen of nog erger, een vrouw verkracht. Elke verkrachter heeft een moeder, natuurlijk.

Ik ben half Indonesisch en daar wordt veel minder over seks gepraat. En in de Arabische landen al helemaal niet. En daar worden aan de lopende band vrouwen verkracht. Hier in Amsterdam is dat wel anders. Seks is hier doodnormaal. Er is dan ook veel minder reden om seks af te dwingen, je kunt er zelf wel aan komen.

En van een kort rokje kijkt men hier ook niet meer op. Gelukkig maar, want we moeten toch kunnen aantrekken wat we willen. Dat wil ik Maru straks ook meegeven. Een vrouw wordt niet gedefinieerd door wat ze draagt, maar door wie ze is."

Praat mee

Zouden we ons meer met de opvoeding van onze zonen bezig moeten houden? Is een specifieke seksvoorlichting voor jongens op middelbare scholen een goed idee? En hoe bespreek jij dit soort onderwerpen eigenlijk met jouw kind? Of vertrouw je erop dat het wel goed zit?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.