Vrouw/Praat Mee
660355440
Praat Mee

De vis wordt duurder betaald... Hoe houd jij de boodschappen betaalbaar?

Hoe houd jij de boodschappen betaalbaar?

Hoe houd jij de boodschappen betaalbaar?

De prijzen van voedingsmiddelen stegen in tien jaar tijd met 14,5%. Vooral vlees en vis werden flink duurder. Dat berekende het CBS. Toch worden de boodschappen nog duurder als het aan onze landbouwminister ligt. Hoe doe jij nog voordeling je boodschappen?

Hoe houd jij de boodschappen betaalbaar?

Hoe houd jij de boodschappen betaalbaar?

Wil jij goedkoper eten? Koop dan minder vlees. De prijzen van vlees en vis stegen in mei 2019 bijna 5% op jaarbasis. De prijsstijging van brood en granen schommelt vanaf januari rond het hoogste niveau in tien jaar tijd.

Milieu

De verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9% in januari heeft de prijzen van voedingsmiddelen opgedreven. Zonder die maatregel was de prijsstijging 'maar' 0,9% geweest. De prijzen van zuivelproducten stegen dit jaar met 3% en alle overige voedingsmiddelen werden gemiddeld meer dan 4% duurder. De prijzen van groenten stegen, terwijl fruit juist goedkoper werd.

Toch wordt eten nog duurder als het aan landbouwminister Carola Schouten ligt. Ze vindt dat eten op het moment zo laaggeprijsd is dat het milieu te zwaar belast wordt, zegt ze in het AD. Ze vindt dat voedsel wordt verspild en dat boeren te weinig verdienen. Het wordt volgens haar tijd dat consumenten en supermarkten de portemonnee gaan trekken. Schouten: "In de jaren 70 waren wij ongeveer 20% van ons inkomen kwijt aan voedsel.

Dat is nu 10 tot 12%. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden. De laatste decennia was het adagium dat we voldoende voedsel moesten produceren om alle monden te voeden. Mijn nieuwe adagium is dat we voedsel produceren met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. Dus met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat."

Praat mee

Vind jij de boodschappen nog betaalbaar? Waarop bezuinigen jij als eerste? Hoe vaak per week eet jij nog vlees? En ben jij het eens met Schouten dat het milieu te zwaar belast wordt? En dat onze boodschappen daarom best wat duurder mogen worden? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.