Vrouw/Praat Mee
663232277
Praat Mee

Praat mee

Moet elke 18-jarige 10.000 euro ’startkapitaal’ krijgen?

Op je 18e verjaardag 10.000 euro als cadeautje? Vijf jaar geleden werd de basisbeurs afgeschaft en vervangen door het sociale leenstelsel. GL biedt een opmerkelijk alternatief voor de afgeschafte basisbeurs. De partij wil dat iedere 18-jarige een startkapitaal krijgt van 10.000 euro om te gebruiken voor de eigen ontwikkeling.

Sinds de basisbeurs is afgeschaft moeten jongeren die na het voortgezet onderwijs willen doorleren, alles zelf financieren. Met het voorstel voor een startkapitaal van 10.000 euro voor 18-jarigen, wil GL een alternatief bieden voor de basisbeurs. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor onderwijs of voor het oprichten van een bedrijf.

Studieschuld

Het leenstelsel jaagt veel studenten de schulden in. Wanneer je als ouder genoeg verdient, verwacht DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, red.) dat je meebetaalt aan de studie van je kind(eren). Als ouders dat niet kunnen/willen, kan het kind dit bedrag alsnog als lening krijgen. Hierdoor bouwen jongeren al snel een serieuze schuld op. Volgens het Ministerie van Onderwijs ligt de gemiddelde studieschuld op 15.000 euro. Daarbij blijven de prijzen voor studentenwoningen stijgen en zijn veel jongeren door de coronacrisis hun bijbaan - en dus een groot deel van hun inkomen - kwijtgeraakt.

Praat mee

Er is geen harde verplichting voor ouders van een jongvolwassen kind om bij te dragen aan de kosten van studie en levensonderhoud. Maar voorstellen als die van GL zouden niet nodig hoeven zijn, als mensen hun kind(eren) wél financieel zouden ondersteunen. Je kan al vanaf de geboorte van je kind beginnen met sparen. Zo heeft je kind op zijn/haar 18e een lekker spaarpotje. Wat vind jij? Zijn ouders verantwoordelijk voor de financiering van hun jongvolwassen kinderen, of moeten jongeren hun eigen boontjes leren doppen? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.