Vrouw/Praat Mee
66440769
Praat Mee

Hoe vrouw(on)vriendelijk is de boerkini eigenlijk?

In Frankrijk laait de discussie over de boerkini steeds hoger op. Op de Nederlandse stranden zien we deze islamitische zwemkleding maar weinig. En ook de Nederlandse zwembaden hebben volgens Nationaal Platform Zwembaden maar mondjesmaat te maken met de boerkini, terwijl de lichaambedekkende zwemkleding daar wel is toegestaan. Wat vinden jullie van de boerkini?

De Stichting Sportfondsen Rotterdam - met vier zwembaden in die stad - laat weten hooguit een paar keer per jaar badgasten in boerkini te verwelkomen. "Met het oog op de hygiëne zien we ze liever in boerkini dan in gewone kleding," vertelt Alfred van Doorn van het Oostelijk Zwembad. Veel islamitische vrouwen hebben de bedekkende badkleding in huis, maar dragen deze alleen wanneer ze op vakantie zijn. Dit komt door het grote aanbod aan speciale 'vrouwenuurtjes' in de Nederlandse zwembaden.

'Liever in bikini'

"Vrouwen onder elkaar hoeven zich niet te bedekken," legt Sadika Badho (36) uit. "In bikini zwemmen is toch fijner. Als ik wil zwemmen, kies ik daarom eerder voor het vrouwenuurtje in het zwembad dan voor het strand in boerkini."

Ook Amina el-Bas (20) kiest bewust voor het vrouwenzwemmen omdat ze denkt weinig positieve reacties te krijgen op haar zwemkledij in Nederland. "In Marokko draag ik hem vaak. Hier zijn mensen het niet gewend en denk ik op meer onbegrip te stuiten."

Onderdrukking

El-Bas vindt dat Frankrijk de echte onderdrukker is. "Als mensen mij in boerkini zien denken ze dat ik gedwongen wordt door een man. Maar dat is helemaal niet zo. Ik kies hier zelf voor. De enige die nu mijn vrijheden inperkt is de Franse overheid."

Abdesalam Belfqih (34) verkoopt al acht jaar boerkini's op de Bos en Lommermarkt in Amsterdam. Een verbod ziet hij als symboolpolitiek. "Ze zien het dragen van een boerkini als dreiging," denkt hij. "De samenleving is bang dat de islamitische cultuur de Westerse normen en waarden zal verdringen. Daarom wordt het door de politiek de kop in gedrukt."

Bescherming

Het woord hijab (Arabisch voor hoofddoek) is een ander woord van bescherming. "De hoofddoek beschermt de vrouw tegen de lustvolle blikken van mannen", legt Belqfih uit. Maar moet de verantwoordelijkheid voor het ontwijken van deze blikken bij de vrouw liggen?

Of het dragen van een hoofddoek, of een boerkini, staat vaak ter discussie. Is het onderdrukkend omdat het wordt opgelegd door een man? Of hebben moslima's net als iedereen een vrije keuze in hoe ze zich kleden?

Praat mee

Hoe staan jullie in de boerkini-discussie? En hoe vrouw(on)vriendelijk vind je de boerkini eigenlijk? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.