Nieuws/Vrouw
66564977
Vrouw

Sofies vriend krijgt kind met andere vrouw: We gaan met zijn allen samenwonen

Vrouw kijkt naar vrouw met zwangere buik

Vrouw kijkt naar vrouw met zwangere buik

Binnenkort gaan arts Sofie* (47) en IT-er Jurjen (47) met hun kinderen van 12, 10 en 7 verhuizen. In dat nieuwe huis wordt alles anders, want sales-medewerkster Annette (42) is zwanger van Jurjen en trekt met haar dochter (8) bij het gezin in. VROUW.nl sprak met Sofie.

Vrouw kijkt naar vrouw met zwangere buik

Vrouw kijkt naar vrouw met zwangere buik

"Mensen in mijn omgeving vinden dat ik over me heen laat lopen. Ze begrijpen niet dat ik oprecht blij ben voor Jurjen en dat hij een nóg leuker mens is nu Annette in ons leven is.

Open relatie

Jurjen en ik kennen elkaar al ruim twintig jaar en vormen nog altijd een heel goed stel. We hebben het weleens gehad over open relaties. We begrepen wel dat het zou kunnen; verliefd worden op een ander. Ik was Jurjens tweede vriendinnetje, hij mijn eerste vriendje.

Jurjen gaf direct aan dat hij het van mij niet zou willen weten als het zover zou komen. Ik zat er anders in, ik zou het juist vervelend vinden als iedereen het zou weten, behalve ik. Maar verder dan globale gesprekjes zijn we nooit gekomen, concrete antwoorden of voorbeelden hadden we niet voor elkaar.

Facebook-chat

Samen hebben we drie fantastische dochters en vormen we een fijn gezin. Dus natuurlijk schrok ik wel toen Jurjen mij vorig jaar vertelde dat hij verliefd was geworden op zijn collega Annette. Ik vermoedde al een tijdje dat er iets was. Jurjen werd een beetje fladderig en vrolijker, het leek alsof hij op een roze wolkje zat.

Dus toen ik een Facebook-chat tussen hem en Annette open zag staan op de computer wist ik eigenlijk al genoeg. Jurjen gaf al snel aan dat hij zou willen weten wat zijn verliefdheid zou doen met onze relatie, of het naast elkaar zou kunnen bestaan. Hij kon zich niet voorstellen dat hij nooit meer verliefd zou worden, of nooit meer met een ander zou vrijen.

Polyamorie

In deze maatschappij lijken er in zo'n geval maar drie opties te bestaan: óf je pakt je koffers, óf je gaat in relatietherapie óf hij doet het stiekem. Dat er ook een andere weg is, die van polyamorie, gaat er bij de meesten niet in. Maar hij hield nog steeds veel van mij en Annette wilde ons onder geen beding uit elkaar trekken.

Ik voelde meteen dat ik niet boos kon worden op hem. Ik zag hoe blij hij was en hij werd thuis ook nog eens een leuker mens. Ik dacht: 'Als het zo’n verrijking is voor ons leven, dan moeten we gewoon maar eens kijken hoe het gaat.'

20-jarig meisje

En zo gebeurde het dat Jurjen regelmatig naar Annette ging en daar bleef slapen. In de weekenden gingen we ook vaak wat met zijn drieën doen, meestal met de kinderen erbij.

Tussen Annette en mij klikt het heel erg goed, ze is een vriendin geworden en zij en haar dochter passen echt in ons gezin. Het zou misschien anders zijn geweest als Jurjen thuis was gekomen met een 20-jarig meisje.

In shock

Toen iedereen net een beetje begon te wennen aan de nieuwe situatie, gebeurde er iets wat alles op zijn kop zette: Annette was zwanger en iedereen was in shock. Wat nu? Jurjen wilde wel een vader zijn voor dit kindje, maar niet zijn gezin verwaarlozen.

Ik moest vooral lachen: 'Waar heb je je nu weer in gemanoeuvreerd?' Annette vroeg ons direct om hulp, want ze wilde absoluut geen alleenstaande moeder van twee kindjes worden. We hebben haar beloofd er met zijn drieën voor te gaan.

Scheiden

De kinderen hebben we het recent verteld en die vinden nog een broertje of zusje erbij wel leuk. In het begin moesten ze er vooral aan wennen dat papa nog een vriendin had. Onze oudste was eerst bang dat we zouden gaan scheiden.

We hebben haar verteld dat we heel veel van haar hielden toen zij werd geboren, maar dat we niet minder van haar zijn gaan houden toen haar zusjes geboren werden. De liefde was niet op, de liefde hoefde niet gedeeld te worden, er was alleen maar meer.

Vreselijk boos

Maar niet iedereen reageert zo positief. Jurjens ouders bijvoorbeeld, zijn echt vreselijk boos op hem. Ze begrijpen niet dat hij mij dit aandoet en ze willen 'die andere vrouw' niet in hun leven.

Mijn ouders zijn gelukkig heel open minded, zo is mijn moeder direct een sjaal gaan breien voor Annettes dochter, omdat zij nu ook een van de kleinkinderen is. Natuurlijk moesten mijn ouders even wennen, maar ze staan open voor onze situatie.

Oppassen

Binnenkort verhuizen we allemaal en gaan dus met zeven, en straks met acht, personen een gezin vormen. Annette laat haar huis in een andere stad achter om met ons het avontuur aan te gaan.

In eerste instantie was het niet de bedoeling om meteen te gaan samenwonen, maar nu er een kindje op komst is, lijkt dit de beste optie. Het heeft ook veel voordelen, drie volwassenen in huis.

Zo is er straks altijd wel iemand die kan oppassen als Jurjen en ik weg willen, als Annette en Jurjen een avond uit plannen of als Annette en ik een meidenavond willen.

Compersie

Zelf heb ik er momenteel geen behoefte aan om er iemand naast te hebben. Maar ik zeg niet dat het nooit zal gebeuren. Dan moeten Jurjen en ik het hier nog weleens over hebben. Hij heeft namelijk wél last van jaloezie en ik wil er, mocht het zover komen, juist open en eerlijk over zijn.

Ik vind het juist schattig om hem verliefd te zien. Dit noemen ze in de polyamorie ook wel compersie; het omgekeerde van jaloezie. Als je ziet dat je partner ook gelukkig is met een ander, kun je daar heel gelukkig van worden. En dat is bij mij het geval."

*Vanwege de schoolgaande kinderen zijn alle namen in dit stuk gefingeerd.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder (liefdes)verhaal met ons delen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.