Nieuws/Vrouw
666571778
Vrouw

Adoptiemoeder Bianca: 'Adoptie is een egoïstische keuze'

Bij interlandelijke adoptie zou niet het belang van het kind voorop staan, zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Bianca Harms (43) adopteerde drie kinderen uit China. Zij heeft er best begrip voor dat er kritisch gekeken wordt naar adoptie.

"Ineens geheel stoppen met adoptie, dat zou natuurlijk geen goede zaak zijn. Er zijn veel kinderen die niet in eigen land bij biologische ouders kunnen opgroeien. Maar het is natuurlijk wel goed dat er kritisch wordt gekeken naar adoptie."

"In het Haags Adoptieverdrag is onder andere vastgelegd dat kinderen waar mogelijk op moeten groeien in het eigen land en dat ze alleen als dat niet kan in een buitenlands gezin op kunnen groeien. De controle op naleving van dit verdrag is van essentieel belang, omdat er verschillende belangen kunnen spelen bij interlandelijke adoptie. Terwijl alleen het belang van het kind centraal moet staan."

"Adoptie moet het allerlaatste redmiddel zijn, want dit betekent ook het kind weghalen uit zijn thuisland en cultuur. Maar er zijn kinderen die niet in eigen land geadopteerd worden en waar geen pleegzorg voor beschikbaar is. Dat zijn vaak kinderen met ernstige special needs, medische problemen die hier wel de behandeling kunnen krijgen die nodig is. Daarnaast liggen er in deze landen vaak culturele stigma's op handicaps."

Geboren met een schisis

De kinderen van Bianca zijn geboren met een schisis (gespleten lip, kaak en gehemelte): "Ze hebben hier een aantal operaties gehad en ze hebben intensieve logopedie. De kans dat ze deze zorg in hun geboorteland hadden gekregen, is klein."

Met de kinderen van Bianca gaat het heel goed: "Ze zijn nu 8, 9 en 11 en doen het geweldig. Maar feit blijft dat we in Friesland wonen en dat ze zich tussen de lange blonde mensen met blauwe ogen soms toch een beetje een vreemde eend in de bijt voelen. Gelukkig hebben ze ook elkaar en dat is natuurlijk heel fijn."

Egoïstische keuze

"Adoptie is een prachtige manier om een gezin te vormen, maar voor de kinderen is het natuurlijk altijd beter om bij de biologische ouders op te groeien. Adoptie is wat dat betreft ook best een egoïstische keuze. Jij wil een gezin."

"Zo hadden wij ook geen zin om lang in een ziekenhuis te klooien, toen bleek dat we zonder medisch ingrijpen moeilijk kinderen konden krijgen en elders in de wereld kinderen dringend een gezin nodig hadden. Het is niet zo dat kinderen zelf voor adoptie kiezen, hen wordt niets gevraagd. Als ze zelf de keuze zouden hebben, zouden ze misschien wel iets anders hebben gekozen."

Heb jij een bijzonder verhaal over je geadopteerde kinderen of ben je zelf geadopteerd?

Hier horen we er graag meer over

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.