Vrouw/Columns & Opinie
667544247
Columns & Opinie

'De reacties op onze relatie waren vooral negatief'

Maaike Olde Olthof

Maaike Olde Olthof

Mieke Kosters viert vakantie, maar geen nood: Maaike Olde Olthof neemt het stokje graag over. Ze is gescheiden, heeft twee dochters en een grote liefde in het buitenland. En daar was niet iedereen in haar omgeving blij mee.

Maaike Olde Olthof

Maaike Olde Olthof

Voordat Carlos, de liefde van mijn leven, vanuit Kaapverdië twee maanden naar Nederland mocht, waren de reacties op onze relatie vooral negatief. Slechts een enkeling was gematigd enthousiast. 'Wat haal je je toch op de hals?' of 'Weet je zeker dat hij voor jou gaat?' waren nog mild vergeleken met de rest van de vragen die ik kreeg.

Vreemdeling

Het xenofobische beeld van een op geld beluste Afrikaanse man, een 'vreemdeling' zoals de Nederlandse overheid dat noemt, is hardnekkig. Juist mijn intelligentere vrienden ontpopten zich plotseling als ware advocaten van de duivel. Alles was blijkbaar geoorloofd zolang het maar onder de noemer 'Ik wil je nu tegen jezelf beschermen' viel. Alsof ik geen idee had met wie ik me op dat prachtige eiland had ingelaten.

Na een jaar documentenellende, garantstellingen en een visumbezwaar, bleek de weg ineens vrij voor onze liefde. Carlos mocht twee maanden blijven! En wat hij al had voorspeld, geschiedde: ze krabbelden heel langzaam terug. Aan mijn familieleden liet Carlos zich het meeste zien. Zo ging hij enthousiast mee naar een optreden van het oude mannenkoor van mijn vader en hielp hij een broer met verhuizen.

Zijn laatste geld

Het was dezelfde broer die hem na een tijd op een feestje schertsend vroeg: 'Zeg eens, Carlos, vind je mijn zus nog steeds leuk na een hele maand samenwonen?' 'Nee', was zijn stellige antwoord, waarop een ongemakkelijke stilte in de kamer viel. Carlos pakte me stevig beet, gaf een kus en zei: 'Ik vind haar niet leuk, ik houd van haar.'

Mijn dochters waren erbij toen we elkaar op vakantie ontmoetten, dus dat liep gesmeerd. De kinderen zijn sowieso dol op hem. Voor Charlie’s verjaardag hing hij tientallen ballonnen op en hij tekende een levensgrote vijf op de krijtmuur. 'Zal ik morgenvroeg roerei maken? Dat vindt ze heerlijk. Zing ik een liedje op de gitaar als ze beneden is.' Zijn allerlaatste geld ging op aan cadeaus voor Puck en Charlie. En een bos bloemen voor mij. 'Je bent mijn alles.' Niet heel verstandig maar wel ontzettend lief.

Ongezouten

Hij kluste in huis onder toeziend oog van Puck en haar nieuwsgierige vriendinnen, waarbij de speaker bijna bezweek onder alle Afrikaanse ritmes. 'Let maar niet op hem, hij is mama’s vriend en schudt heel graag met zijn dikke kont.' Ja, het commentaar van de kinderen bleef ongezouten. Daar had Carlos overigens helemaal geen moeite mee.

Uiteindelijk bleef er maar één scepticus over: een verre vriend. 'Het is wel lekker makkelijk hoe hij dat doet, beetje de kinderen paaien. Maar ik heb hem nu drie keer gesproken en ik heb werkelijk geen idee wie hij is. Hij gaf geen antwoord op mijn vragen.' Dat Carlos hem wellicht niet zo leuk vindt of dat een Kaapverdiaan doorgaans geen zin heeft in een interview, zijn opties die niet in mijn zwartgallige vriend opkomen.

Hoewel het geen noodzaak was, is onze relatie door de meeste vrienden en familieleden gelukkig geaccepteerd. Op die ene vriend na die nog steeds vraagtekens bij Carlos heeft. Dat is ontzettend verstandig, maar niet heel lief.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder (relatie)verhaal? En wil je dat kwijt?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.