Nieuws/Vrouw
667982
Vrouw

Marjolein kookt over

Marjolein kookt vlees met een raar smaakje

De Franse boeren zijn boos. Door het prijsbeleid van de supermarkten lijden ze verlies op hun veestapel. Met grote vuurstapels blokkeren ze de wegen. En dat is lastig als je net op vakantie bent in een van de gebieden waar flink gedemonstreerd wordt. En dat zijn wij dus.

Brand

Het jongetje staat met zijn neusje tegen de glazen deur van een wereldberoemde fastfoodketen gedrukt. 'Hij is dicht', zegt hij. In onvervalst Twents en met een diep teleurgestelde ondertoon. Zo ver was ik ook al. 'We zoeken wel een andere', zeggen zijn oma en opa. Dat wordt lang zoeken, bedenk ik me. Want we zitten hier in Bretagne. En daar zijn de boeren boos. Heel erg boos op de supermarkten die met hun lage prijzen voor vlees zorgen voor verlies op de veestapel. En dat laten ze weten ook. Grote afvalbergen worden verbrand, precies daar waar de afslagen zijn naar de grote Super-U's, Carrefours en Intermarchés.

Spotprijs

McDonalds, ervaringsdeskundige op het gebied van boze boeren (de eerste vestiging in Frankrijk werd indertijd ook al in de hens gezet door een in de wiek geschoten agrariër), heeft uit voorzorg de deuren ook maar gesloten. En terwijl wij in de file staan om langs de vuurhaarden te komen, hebben wij zo onze eigen brandende kwestie te verhapstukken: wat eten we vanavond bij de boeuf bourguignon en hebben we nog wel wijn in huis?' Boodschappen doen zit er niet in vandaag. Dat is duidelijk. Gelukkig was er gisteren een fijne stoofvleesaanbieding. Eersteklas rundvlees voor een spotprijs. Ik heb anderhalve kilo ingeslagen en die staat nu te sudderen met spekjes en rode wijn. De laatste fles wijn die we in huis hadden.

Relschoppers

Ondertussen zitten we tussen de relschoppers. Waar de weg niet is afgesloten door de brandende hooibalen en de oude meubels van oma, wordt de boel versperd door vrachtwagens en tractoren die nog meer huisraad aanvoeren dat waarschijnlijk straks in rook opgaat. De berm staat vol mensen die toekijken naar hoe er met wild enthousiasme fikkie wordt gestookt.

Gendarmerie

Zou je het in Nederland op de tv zien, dan zou het waarschijnlijk beangstigend lijken. In werkelijkheid hangt er een gemoedelijk sfeertje. Een beetje gezellig relschoppen met z'n allen. Groepjes opgeschoten jongeren rijden hun auto de berm in om even te keuvelen met de boze boeren. Zelfs de gendarmerie oogt vriendelijk. Ontspannen wijzen ze de automobilisten die blijmoedig foto's maken van de branden, welke strook van de weg ze wel kunnen nemen.

Waarom iedereen er zo rustig onder blijft, is duidelijk: iedereen vindt dat de boeren gelijk hebben. Ook de politie. 1 op de 10 veehouders gaat failliet als er niets wordt gedaan aan dat prijsbeleid. Daarbij kan iedereen gewoon boodschappen blijven doen bij de lokale bedrijfjes. Niemand komt van de honger om. Alleen de supermarkten hebben last van het protest.

Marshmallows

'Jammer dat we niet bij de winkel zelf kunnen komen', zegt mijn zoon. 'Dan hadden we marshmallows kunnen kopen en die kunnen roosteren'. Ik verwacht zelf dat er ieder moment een tractor met picknickmanden en flessen wijn aan komt rijden. Want het blijft Frankrijk. Boos zijn is prima, het moet wel een beetje leuk blijven. 'Ik hoop wel dat ze vrijdag klaar zijn met de acties', zegt mijn wederhelft terwijl een nieuwe vrachtwagen een stapel oude kasten en afgedankte eettafels lost. 'Anders wordt het een lange tocht naar Nederland.' Ach, hoeveel brandbaar huisraad kan er nog over zijn?

Ik schaam me

De afhaalpizzeria in ons dorp doet goede zaken, ontdekken we als we anderhalf uur later ons vakantiehuis bereiken. Hij verkoopt ook wijn. Godzijdank, we zijn gered. De boeren niet. Hoe lekker mijn boeuf bourguignonne ook is, er zit toch ook een beetje een raar smaakje aan. Want die stuntaanbieding heeft bij nader inzien behoorlijk verstrekkende gevolgen waar ik niet bij stil heb gestaan toen ik blij het vlees afrekende. Ik schaam me een beetje…

Een dag later zijn de straten weer schoon. Geen vonkje meer te bekennen. Zelfs geen rokende puinhopen. Een enkel zwartgeblakerd grasveldje en een reclamezuil die zijn beste tijd heeft gehad, herinneren aan het vlammende boerenbetoog van een dag eerder. Alles is vakkundig opgeruimd. De supermarkt is weer open. Bij de Mac is het business as usual. Maar wij eten kip. Van de boer.

Recept boeuf bourguignon

Nodig:

(en koop het vlees bij de biologische slager!)

  • 1 kilo stooflappen
  • 2 uien
  • 250 gram gerookt spek
  • 1 halve fles rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 grote blikken tomatenpuree

Maken:

Over Marjolein kookt over

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar oproep@vrouw.nl: proberen wij die ook uit.