668747
Vrouw

Modenieuws

Na Schiaparelli en Givenchy komt ook Yves Saint Laurent weer met haute couture

Maandag schreef ik al in de krant dat haute couture springlevend is. Ik had een gesprek met Giambattista Valli die de stelling bevestigde. En nu wordt onthuld dat Hedi Slimane voor Saint Laurent weer couture gaat maken.

In 2002, toen Yves met pensioen ging (de couturier overleed in 2008), werd het atelier van de haute couture afdeling gesloten. De laatste shows vond plaats in Centre Pompidou waar Yves aan het eind van de show werd geflankeerd door alle modellen en zijn muzen Laetitia Casta en Catherine Deneuve.

 

Nu, dertien jaar later haalt creatief directeur Hedi Slimane het hoogste goed van het merk weer van stal. De couture zal worden voorzien van een ivoorkleurig label waar met de hand Yves Saint Laurent genaaid staat. Bijzonder, want toen Hedi in 2012 aan het roer kwam, haalde hij juist Yves’ zijn voornaam weg van het merk. De confectielijn van Yves Saint Laurent ging verder als Saint Laurent, de cosmetica divisie bleef het merk bekend als YSL.

Parijse coutureweek

Opmerkelijk is dat het merk er juist niet voor koos om Yves Saint Laurent te herintroduceren tijdens de Parijse coutureweek, maar via  een advertentiecampagne in de bladen. Hedi zelf fotografeerde strapless zwarte jurken en smokings in het nieuwe couture atelier van het huis.

 

Met YSL als nieuwste aanwinst, wordt het couturelijstje weer aardig vol. Al tijdens de mannenshows toonde Riccardo Tisci zijn Givenchy haute couture, Viktor & Rolf tonen alleen maar haute couture net als Jean Paul Gaultier. Vorig jaar keerde Schiaparelli weer terug naar de coutureweek, na een afwezigheid van zestig jaar.