Nieuws/Vrouw
669930
Vrouw

Marjolein kookt over

Versier eens een ei (en een man erbij)

Twee perfect gepocheerde eieren op toast met avocado en zalm. En daarover een lichtvoetige schuimende Hollandaise saus. Wauw, over gerechtjes waarvoor je iemand wakker kan maken gesproken... En ik denk dat dit ontbijtje precies ooit daarvoor bedacht is door Robert Kranenborg. Ik vermoed zo dat hij op een ochtend naar de slapende toekomstige mevrouw Kranenborg keek die voor het eerst de nacht bij hem had doorgebracht en dat ie bij zichzelf dacht: hoe ga ik haar houden? Nou met gepocheerde eieren op toast dus.

Afterborrel

Terwijl ik mijn vork in het eitje prik (overigens bij de Thrill Grill in Haarlem), mijmer ik over mijn eerste nacht met Lief. Verwacht nou geen erotische ontboezemingen, want daar was geen sprake van. Ik had tot laat gewerkt in het café waar hij boven woonde en ik was moe. De tent was gedweild en afgesloten en de laatste gasten besloten niet naar huis te gaan, maar te gaan afterborrelen op de kamer van de jongen die later de vader van mijn kinderen zou worden. Ik kende hem niet zo goed, maar ging wel met de rest mee naar boven. En daar eiste al na een kwartiertje de vermoeidheid zijn tol: ik viel met mijn rug zittende tegen de verwarming als een blok in slaap.

Die stem!

De volgende ochtend werd ik wakker op de bank. Mijn schoenen stonden netjes onder het tafeltje en ik was zorgzaam ingestopt onder een dekentje. 'Goedemorgen', zei de mooiste stem van de wereld, 'wil je koffie'. Ik roep nog steeds tegen hem dat dat het moment was waarop ik besloot ooit met hem te trouwen.

Talent

Het was niet eens bijzonder goede koffie. En het waren zeker geen gepocheerde eieren op toast met zalm en avocado. Koken heeft er bij Lief nooit zo ingezeten. Hij is geen Kranenborg. Maar Kranenborg heeft dan ook weer niet die warme donkere bariton van mijn Lief. Hij moest zijn eigen talent uit de kast trekken. En ik durf te wedden dat hij haar enorm heeft geïmponeerd met zijn culinaire kunnen, dat mevrouw Kranenborg op dat moment besloot: met hem ga ik trouwen. En dat ook deed. Net als ik met Lief, nadat ik hem eerst boeuf bourguignonne heb gevoerd en daarna net heb gedaan of ik Frans sprak, want daar viel hij op.

Eieren

Tig jaar en drie kinderen verder, waarvan er één de stembanden van papa heeft (en dat is bizar genoeg het meisje van het gezin) bel ik nog steeds af en toe voor de lol mijn mans nummer. Als ik dan alleen maar hoor 'dit is de voicemail van…' krijg ik kriebels in mijn buik. Zelf is hij er allang achter dat mijn Frans lang niet zo goed ik als ik ooit pretendeerde. Ik viel genadeloos door de mand toen ik in Frankrijk om 'un pipe' vroeg terwijl ik eigenlijk een kachelpijp nodig had (lang verhaal, komt een andere keer). Hij heeft wel een goedmakertje verdiend. De eieren van Robert. Ik kan minstens próberen om ze na te maken.

Ps: het Franse woord voor kachelpijp is tuyau de poêle

Recept

Nodig:

 • 2 broodjes
 • 1 avocado
 • 100 gram gerookte zalm
 • twee eieren
 • 5 eerlepels witte wijn
 • 2 eierdooiers (van het eiwit kunt u schuimpjes maken, zie eerdere blog)
 • 1 eetlepel dragonazijn
 • 2 eetlepels gewone azijn
 • 75 gram gesmolten boter
 • peperkorrels
 • laurierblaadje

Maken:

 1. Schil de avocado en verwijder de pit en snijd in mooie dunne schijfjes.
 2. Snijd het broodje doormidden en rooster de snijkanten in de grillpan.

Breng de dragonazijn met de wijn, peper en laurier aan de kook. Laat 5 minuten trekken, zeef de vloeistof boven een kom en klop de eierdooiers erdoor. Hang de kom boven een pan water tegen de kook aan (zorg dat de kom de vloeistof niet raakt, au bain marie dus). Blijf goed kloppen tot het mengsel gaat binden. Schenk al kloppende de gesmolten boter bij de saus, blijf kloppen tot de saus de dikte heeft van yoghurt. Haal de kom uit de pan en zet hem kort in ijskoud water, breng eventueel op smaak met zout en peper en zet afgedekt weg.

Verwarm in een pan twee liter water met de gewone azijn en twee theelepels zout. Zet het vuur zacht als het water bijna kookt (het mag niet gaan borrelen). Beleg de broodjes met zalm en avocado. Breek de eieren in ingevette pollepels en dompel die voorzichtig in het water, laat na een paar tellen het ei uit de lepel glijden. Pocheer het ei 5 minuten en haal het dan met een schuimspaan uit de pan. Laat even uitlekken en leg het dan voorzichtig op het broodje. Schep de saus erover heen.

Over Marjolein's keuken

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar oproep@vrouw.nl: proberen wij die ook uit.