Nieuws/Vrouw
675337218
Vrouw

Examenstress? Neem een kopje kamillethee

Examenstress? Neem een kopje kamillethee

Examenstress? Neem een kopje kamillethee

Tal van fabrikanten van vrij verkrijgbare pillen claimen dat hun middel het concentratievermogen verbetert en stress vermindert. Nu scholieren middenin hun examentijd zitten, stijgt de verkoop van dit soort pillen. Maar wat is de (on)zin van dat soort concentratiepillen of kalmeermiddelen?

Examenstress? Neem een kopje kamillethee

Examenstress? Neem een kopje kamillethee

Sonja Keizers is voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers en apotheker in Den Haag: "Het probleem bij dit soort middeltjes is dat je niet precies weet wat er in zit. Vaak zijn de effecten niet wetenschappelijk onderzocht."

Kamille

"Van een aantal kruiden in geneesmiddelen is wél meer bekend. Zo weten we van het eeuwenoude plantaardige middel valeriaan dat het kan helpen om rustiger te blijven. Het is vrij een mild effect maar soms kan het helpen de scherpe randjes eraf te halen. Hetzelfde geldt voor kamille.

Maar deze plantaardige middelen zijn niet te vergelijken met de effecten van bètablokkers. Bètablokkers werken het effect dat adrenaline op je lichaam heeft tegen: je hart klopt er minder hard door en je krijgt geen trillende handen. Het zijn medicijnen die alleen door artsen voorgeschreven mogen worden.

In mijn apotheek zie ik geen toename in de vraag naar bètablokkers. Deze krijg je niet zomaar voor examenstress en dat is maar goed ook. Examenstress is normaal en als je er niet teveel last van hebt, maakt het je juist extra scherp!"

Voorzichtig

"Heb je wél last van de stress, dan kun je beter een glas warme melk, een homeopathisch middel met valeriaan of een kopje kamillethee nemen om te kalmeren. Dat zijn vrij onschuldige middelen. Van pillen met fantasienamen als 'blokpil', 'study buddy' en 'studeerpil' raad ik aan om de ingrediëntenlijst eens goed te bestuderen.'

Cafeïne zit in bijna iedere studiepil, maar dan is het goedkoper om een bakje koffie te nemen want deze pillen kosten als snel twintig euro.

Tips nodig over hoe je jouw kind door de examenperiode heen helpt? Je leest ze hier!

Jij op VROUW

Wil je een verhaal delen met de redactie? Dat kan!

Stuur een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.