Vrouw/Praat Mee
675404633
Praat Mee

Wanneer doe jij aangifte van seksueel misbruik?

Schokkende cijfers: 40 procent van de Nederlandse vrouwen ondervindt seksueel geweld en 1 op de 8 vrouwen wordt verkracht. In 85 procent van de gevallen van seksueel geweld is de dader een bekende. Aangifte van seksueel misbruik doen vrouwen zelden: slechts 11 procent deed dit.

VIVA magazine vraagt deze week daarom samen met Fonds Slachtofferhulp en Centrum Seksueel Geweld aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen. Gehoopt wordt dat meer vrouwen aangifte doen van seksueel misbruik door het onderwerp bespreekbaar te maken.

Geen aangifte

Slechts 11 procent van de vrouwen doet namelijk aangifte van seksueel misbruik. Patrick van Rhijn vroeg zich al eens af op VROUW waarom zo weinig vrouwen aangifte doen van aanranding. Hij haalde een onderzoek aan van Rutgers: 'Het Rutgers-onderzoek toonde aan dat 13 procent van de gevraagde mannen en vrouwen (!) het normaal vindt dat vrouwen in sexy kleding worden lastiggevallen op het werk, op straat of bij het uitgaan. Sexy rokje, blote benen? Die hand eronder! Vraagt ze zelf om toch?! Kappen nou, mensen!'

Eerder deelden collega's van VROUW ervaringen uit het uitgaansleven die bijna doen vermoeden dat het inmiddels normaal lijkt dat vrouwen worden lastiggevallen. Deze vrouwen kregen te maken met billenknijpers of waren zelfs weleens van hun fiets getrokken. Maar aangifte deden ze niet allemaal.

Viva start nu een campagne om bewustzijn te creëren en roept vrouwen op om ervaringen te delen onder de hashtag #ikook.

Praat mee

Ben je weleens lastiggevallen door een man? Heb je toen aangifte gedaan? Wanneer zou je wel overwegen aangifte te doen van seksueel misbruik? Vind je een billenknijper al genoeg reden om naar de politie te stappen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.