Nieuws/Vrouw
676061851
Vrouw

Om te kotsen, vind ik het

’Wat vindt u van TTIP?”, vroeg een oudere vrouw in de zaal aan voormalig presidentskandidaat Jeb Bush. Bush antwoordde dat hij nog geen mening had, omdat het verdrag nog niet uitonderhandeld was. „Jawel hoor”, beweerde de vrouw. „Dat is al lang rond” . Bush zei van niet, maar de vrouw hield vol en riep dat er al lang besloten was dat de VS door TTIP haar soevereiniteit ging inleveren. Waarop de zaal applaudisseerde.

Jeb Bush vertelde hierover aan NRC Handelsblad. Over het veranderde electoraat. Over alles in 140 tekens moeten zeggen en het rekening moeten houden met de eigen waarheid van mensen. „Hoe kun je over meningsverschillen discussiëren als je het al niet eens bent over de feiten? Mensen accepteren geen autoriteit meer, niet van politici, maar ook niet van media”, verzuchtte Bush.

Ik vond het exemplarisch. Ook Mark Rutte riep onlangs geërgerd uit: „Wat een gelul!” Toen hem voor de voeten werd gegooid dat het kabinet te terughoudend was geweest in contact opnemen met de Turkse regering in de kwestie Ebru Umar. In ‘de maatschappij’ was de indruk ontstaan dat het kabinet danst naar de pijpen van Erdogan.

In alles wordt daarvan een bewijs gezien. Rutte, de politicus, is degene die het zou moeten weten, maar hij wordt niet geloofd. Net als Bush, die in het NRC-interview vertelde dat zijn bestuurlijke ervaring geen pre was maar een afknapper. Hij was onderdeel van het ‘establishment’.

De totale uitholling van het vak politicus. Hoezo zou een politieke carrière beginnen als raadslid in de provincie? Hoppa, meteen op de eerste rij, dat eisen mensen als Sylvana Simons of Bram Moskowicz zo je wil, die ‘de politiek in gaan’. Gewone mensen, niet gehinderd door enige kennis van zaken, willen ‘de politiek in gaan’. Omdat ze het beter weten. Omdat ze het zat zijn. Omdat ze ‘gehoord’ willen worden.

Het zijn dezelfde mensen die menen dat zij betere docenten zijn dan de schooljuf, die zelf wel artsje gaan spelen bij de huisarts, die verhaal halen bij de voetbalcoach, die zelf wel een krant beginnen omdat de media er toch niks vanaf weten, die wel even een ‘stukje tikken’, want hoezo is ‘columnist zijn’ een vak? Om te kotsen, vind ik het.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.