Nieuws/Vrouw
676745441
Vrouw

Maaike (35): Een loverboy heeft maar een week nodig

Je kind dat slachtoffer wordt van een loverboy, je moet er niet aan denken... Moviera organiseerde in samenwerking met de gemeente Arhem en de politie een test met nep-loverboys. Daaruit blijkt dat 46% van jongeren tussen de 12 en 21 jaar in de trucjes van mensenhandelaren tuint. Zorgcoördinator slachtoffers mensenhandel Maaike de Wolff (35) legt aan de hand van een reconstructie uit hoe een mensenhandelaar jongens en meisjes voor zich wint.

Dat schokkende percentage is nog maar het topje van de ijsberg. In 2014 blijkt uit een rapport van CoMensha dat 1561 mensen ten prooi vielen aan een vorm van mensenhandel. Betrek je dat op de lóverboyproblematiek, dan is dit cijfer 142.

Maaike geeft meteen aan dat dit cijfer waarschijnlijk niet helemaal klopt, omdat veel jongeren niet om hulp durven te vragen of geen aangifte doen. Tegelijkertijd melden ook instellingen en hulpverleners niet altijd de problematiek bij CoMensha. Vorig jaar is er door de commissie Azough een rapport uitgebracht met richtlijnen voor instellingen om dit alsnog te gaan melden.

Maaike vindt de term 'loverboy' niet meer van deze tijd. "We gebruiken nu de term mensenhandelaar, aangezien het heel vaak niet om een liefdesrelatie gaat. Het gaat allemaal veel sneller dan vroeger, dan duurde het soms maanden voordat een jongen of meisje in het wereldje getrokken werd. Tegenwoordig is daar door de invloed van social media soms maar één of twee weken voor nodig."

Cadeautjes

Vroeger werden we op het middelbaar onderwijs gewaarschuwd voor jongens die je bij school of op straat aanspraken. Ze zeiden lieve dingen tegen je, hadden dure auto’s en gaven je allemaal cadeautjes. Ze palmden je in, wonnen je vertrouwen en wilden een relatie met je.

Na een tijdje kwam hij met een zielig verhaal aanzetten dat hij geldtekort zou hebben en dat jij dat voor hem kunt oplossen door met een vriend van hem naar bed te gaan. Maaike: "Het is niet dat dit helemaal niet meer gebeurt, maar dit kost veel meer tijd dan inpalmen via social media. Op internet ligt het gevaar veel meer op de loer."

Reconstructie

Om aan te tonen hoe een mensenhandelaar op social media te werk kán gaan, maakten we een reconstructie.

Dag 1: Lusanne (14) heeft een openbaar Instagram-account en plaatst veel selfies van zichzelf. De foto's komen ook op haar Facebookprofiel terecht. Met de temperaturen boven de 20 graden, post ze regelmatig foto’s van zichzelf of vriendinnen in bikini op het strand. Selfies van zichzelf met een zwoele blik horen daar ook bij. Als ze veel likes en reacties krijgt, geeft dit haar een goed gevoel. Ze is toch eigenlijk best wel onzeker. Marco is haar begonnen te volgen. Hij vindt haar foto’s leuk, plaatst vaak een reactie en stuurt een berichtje. "Hoi, hoe gaat het? Je bent mooi, zeg!"

Dag 4: Lusanne heeft een tijdje met Marco gechat. Ze vindt het leuk dat hij haar mooi vindt. "Wanneer plaats je weer een foto van jezelf?" vraagt hij af en toe. Lusanne vindt het leuk. Hij heeft haar inmiddels ook toegevoegd op Snapchat en Facebook. Hun contact wordt uitgebreider. Die avond krijgt ze via Facebook nog een berichtje van hem. "Ik zou je graag beter willen leren kennen, mag ik je nummer?"

Dag 7: Lusanne heeft haar nummer gegeven en ze WhatsAppen nu heel wat af. Marco vertelt meer over zichzelf. Dat hij iets ouder is, vindt Lusanne alleen maar leuk. Hij vindt haar gewoon leuk. Wauw! Ze krijgt kriebels in haar buik als ze aan hem denkt en zou best met hem willen zoenen. Die avond stuurt Marco haar al vroeg dat hij gaat slapen. "Jij ook alvast slaap lekker, mooi meisje! X." Lusanne krijgt nog meer kriebels in haar buik en stuurt een x-je terug.

Dag 8: De toon van de berichten veranderen een beetje. "Ik wil graag naakt naast je in bed liggen, met je zoenen en je over je hele lichaam strelen." Lusanne weet niet zo goed hoe ze hierop moet reageren, maar merkt dat ze verliefd op hem wordt. Ze vindt de aandacht leuk en antwoordt dat ze dit ook graag zou willen. "Ik wil je heel graag naakt zien, zou je een naaktfoto van jezelf naar mij willen sturen?" Even twijfelt Lusanne en reageert niet meteen op zijn vraag. Die avond besluit Lusanne een selfie van zichzelf te maken, maar dan zonder bh.

Dag 9: Marco verandert van een lieve jongen in een heel gemene. Hij zegt dat hij haar foto overal op internet gaat zetten als zij niet iets voor hem terug gaat doen. Voor ze het goed en wel in de gaten heeft, wordt Lusanne de prostitutie ingesleurd. Ze durft het tegen niemand te zeggen. Marco zegt dat ze seks moet hebben met mannen, maar dat wil ze eigenlijk helemaal niet. Toch besluit ze het te gaan doen, want ze wil niet dat iedereen die foto van haar kan zien. Het is ook allemaal haar eigen schuld.

Dag 10: De bedreigingen worden erger. Lusanne durft niet tegen Marco in te gaan. Hij dreigt zelfs haar broertje iets aan te doen als ze niet doet wat hij zegt. Ze besluit er dan maar mee door te gaan…

Kwetsbaarheid

Maaike: "De mensenhandelaar selecteert nog altijd op kwetsbaarheidskenmerken. Denk aan een onstabiele relatie met de ouders, maar ook op sexy afgebeelde foto’s van zichzelf, jongeren die in een instelling zitten, omdat ze bijvoorbeeld een (licht) verstandelijke beperking of psychische stoornis hebben."

"Op social media staat vaak veel bruikbare informatie die de pooiers kunnen gebruiken. Denk aan vriendinnen, familieleden, maar ook foto’s en allerlei hobby’s. Dit zetten ze in om je vertrouwen te winnen, maar kunnen dit ook tegen je gebruiken. Zoals in het voorbeeld van Lusanne waarbij gedreigd werd dat haar broertje iets zou overkomen als ze niet zou doen wat hij zegt."

Do's and don'ts

Maaike vindt het heel belangrijk dat ouders het gesprek blijven aangaan met hun kinderen. "Bespreek de do’s en don’ts op social media. In mijn werk merk ik dat heel veel jongeren op Facebook bevriend zijn met mensen die ze nog nooit gezien hebben. 'Dat zijn onlinevrienden' hoor ik vaak. Als ouders kun je daarop inspelen, leg uit dat ze niet zomaar mensen moeten toevoegen, dat het goed is om te letten op wat je wel en niet op je profiel plaatst en wat voor foto’s wel en niet geschikt zijn."

"Let verder op de signalen. Vertoont je kind ander gedrag, krijgt ze ineens dure spullen, kleedt ze zich sexyer of gaat haar gezondheid achteruit: allemaal aanwijzingen dat er sprake kan zijn van mensenhandel. Let op: ook jongens kunnen slachtoffer worden van een mensenhandelaar."

Voor zowel slachtoffers als ouders van kinderen met mensenhandel, kan er gekeken worden op de site ‘Meldknop.nl’ waar je tips en adviezen kunt vinden, maar waar je ook anoniem kunt chatten met iemand van de politie. Daarnaast kunnen ouders en slachtoffers ook terecht bij CoMensha.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.