Nieuws/Vrouw
67867996
Vrouw

Alleenstaande moeder Maaike: Ik voel me best vaak eenzaam

Als alleenstaande moeder voel je je best vaak eenzaam

Als alleenstaande moeder voel je je best vaak eenzaam

“Overdag ben ik bezig met mijn dochter Thyra (1), maar als ze in bed ligt, komt de eenzaamheid. Vooral de avonden zijn erg.” Aan het woord is alleenstaande moeder Maaike Schoen (25).

Als alleenstaande moeder voel je je best vaak eenzaam

Als alleenstaande moeder voel je je best vaak eenzaam

“Veel van mijn vriendinnen zijn ook alleenstaande moeders en daarom is het lastig ’s avonds iets af te spreken. Ook zij zijn thuis bij hun kinderen die op tijd naar bed moeten. Een oppas nemen is duur. Gelukkig heb ik contact met andere alleenstaande moeders via social media, dan heb je toch nog iemand om tegen aan te praten.”

“Het is lastig voor mij om uit te gaan. Mijn familie is niet zo groot en ik wil niet altijd een beroep doen op mijn vader. Je mist na een dag met je kind vooral een gesprek met een volwassene. ’s Avonds is het hier best stil. Wat ik ook mis, is het niet kunnen delen van de opvoeding. Altijd maar zelf de beslissingen nemen.”

Feestdagen

Maaike is niet de enige single moeder die zich eenzaam voelt. Bijna de helft van hen voelt zich regelmatig of vaak alleen, blijkt uit onderzoek van de site Happy Single Moms. Rondom de feestdagen neemt dit gevoel van eenzaamheid alleen maar toe.

Alleenstaande moeders hebben het gevoel dat niemand op hen zit te wachten. Meer dan 60% voelt zich behoorlijk eenzaam tijdens de kerstdagen, slechts een klein percentage (10%) voelt zich nooit alleen.

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Oud & nieuw

Tijdens oud en nieuw is het nog slechter gesteld; op deze avond voelt 65% van de alleenstaande moeders zich alleen. Bij moeders met een partner krijgt slechts 10% te maken met gevoelens van eenzaamheid tijdens de feestdagen.

Vijfde wiel

Myra de Wildt van de site Happy Single Moms: “Vooral rond de feestdagen zien ze zichzelf als een vijfde wiel aan de wagen. Iedereen om hen heen heeft het druk met z’n eigen gezin en daarom voelen ze zich snel te veel bij anderen. Vaak heeft de omgeving het idee dat ze het wel redden en worden zij daarom niet uitgenodigd.”

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Spontaan

Ook Maaike loopt daar tegenaan: “De eerste kerstdag ben ik bij mijn familie, maar voor tweede kerstdag en oud en nieuw heb ik geen plannen. Omdat mijn dochter nog zo klein is, kan ik niet even spontaan de kroeg induiken. Waarschijnlijk blijf ik gewoon met haar thuis.”

Ben jij ook alleenstaand en wil je daarover vertellen?

Klik dan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.