Nieuws/Vrouw
679822869
Vrouw

Ronald heeft leukemie: 'Het is moeilijk om te zeggen dat papa het rustig aan moet doen'

Het is vandaag Wereldkankerdag. Een moeilijke dag voor de 46-jarige Ronald Oosting. Twee jaar geleden werd bij hem leukemie ontdekt.

Aan het eind van de zomer van 2014 merkte Ronald dat hij een harde plek in zijn buik had. Als hij niet snel daarna met griepverschijnselen thuiskomt, besluit hij het zekere voor het onzekere te nemen en zich te laten onderzoeken. "Hoewel mijn vrouw en ik in eerste instantie dachten dat het om een griepje ging, wist ik diep van binnen dat het meer was dan een onschuldig virus."

Dodelijke ziekte

Bij de huisarts werd bloed afgenomen voor onderzoek en Ronald gaat weer naar huis. Die avond gaat rond zeven uur de deurbel. "Mijn vrouw stond in de keuken en keek uit het raam. Daar stond de huisarts. Als de dokter ‘s avonds bij je langskomt, dan weet je dat het niet goed is", vertelt Ronald.

Het was inderdaad niet goed. Het aantal witte bloedlichaampjes in Ronalds bloed was zo hoog, dat het er heel erg sterk op leek dat het leukemie was. "Verschrikkelijk. Ik kende leukemie alleen maar als dodelijke ziekte." Ronald zou zich direct de volgende dag in het ziekenhuis melden voor vervolgonderzoek. "Ik heb die nacht goed geslapen, misschien kwam dat deels door bezinning. Ik wist nu wat ik had en dat er iets aan werd gedaan én dat het behandeld kon worden."

De kop in drukken

In het ziekenhuis werd bij Ronald CML vastgesteld, de chronische vorm van leukemie. Dit was goed nieuws. "Deze vorm is zeer goed behandelbaar. Er zijn goede medicijnen en je kunt er een goede kwaliteit van leven mee houden." De arts in het ziekenhuis in Zwolle kwam met een behandelplan.

Ronald zou eerst een chemokuur in tabletvorm ondergaan om vervolgens vijf weken medicatie te gebruiken om de leukemie de kop in te drukken. "Ik moest elke dag om zeven uur een pilletje slikken. Dit medicijn zorgt ervoor dat de gezonde bloedlichaampjes steeds dominanter worden en uiteindelijk de kankercellen wegdrukken."

Papa is ziek

Het was een spannende tijd voor het gezin. Ronalds zoon had meer meegekregen van zijn vaders ziekte, dan Ronald en zijn vrouw dachten. "Op een gegeven moment was hij bij een vriendje thuis aan het spelen en wilde hij niet meer naar huis, omdat papa dood ging. Toen beseften we dat wij continu met mijn ziekte bezig waren geweest en dat we geen informatie meer konden achterhouden. Hij is het belangrijkste in het gezin, dus hij moet de dingen ook als eerste weten."

Op school werd het onderwerp ‘kanker’ bespreekbaar gemaakt. "We moesten hem weerbaarder maken, hij moest beseffen dat doodgaan aan kanker geen vast gegeven is", vertelt Ronald.. Hij is er dankbaar voor hoe de school het allemaal heeft opgepakt. ‘Laatst zei hij: “Mijn vader is niet ziek, hij heeft een ziekte”. Jongen, dacht ik, daar heb je gewoon gelijk in."

Voor Ronald is het soms moeilijk te accepteren dat hij minder kan doen met zijn zoontje. "Ik word chagrijnig van het maar de hele dag thuis zitten en ik vind het niet leuk dat ik nu niet lekker met hem kan ravotten. Het is heel lastig om te moeten zeggen dat papa het rustig aan moet doen, of dat papa moe is. Hij verdient meer van mij dan hij op dit moment krijgt."

Het komt goed

Met Ronald zou het inmiddels een stuk beter moeten gaan. Helaas bleek bij een controle in februari 2015 dat het bloedbeeld niet was verbeterd. "De arts dacht eerst dat het misschien aan de chemo lag, maar een paar weken later blijkt dat de medicijnen bij mij niet goed werken. De laatste optie? Een stamceltransplantatie! Mijn oudste zus werd donor."

Kwaad over zijn diagnose is hij nooit geweest en ook de vraag ‘waarom ik?’ is bij hem niet opgekomen. Ik heb geen reden om boos te zijn en ik denk ook niet dat ik sterf. Ik weet dat het goed komt. Dat gevoel zit in je. Maak je geen zorgen, het komt goed!", aldus Ronald.

Dit verhaal komt uit het boek Open en Bloot. Een boek, gemaakt door Marina Nieuwenhuijs, waarin dertig mannen vertellen over kanker en wat het met hun leven heeft gedaan.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.