Vrouw/Columns & Opinie
68021922
Columns & Opinie

Na een jaar denken ze: Is het verdriet nu nog niet over?

Lieve schoonpapa, godsamme wat vliegt de tijd. Het is alweer een jaar geleden toen je tegen me zei: “Niet huilen meisje, het is oké.” Maar het was niet oké dat je doodging en dat is het nog steeds niet. Je hebt zo’n leegte achtergelaten.

Met mij gaat het inmiddels goed, lieve schoonpapa. Daar voel ik me nog weleens schuldig over, weet je dat? Het voelde alsof ik aan jou een tweede vader had en toch is het leven gewoon doorgegaan na jouw dood. Voor mij en je zoon dan, want het leven van jouw wijffie staat stil.

Sterk zijn

Weet je nog, dat je zei dat ze sterk zou zijn en het wel zou redden alleen? Je had gelijk, zoals je over meer dingen gelijk had. Ze is inderdaad sterk en probeert er iedere dag weer het beste van te maken. Daar heb ik zoveel bewondering voor. Ze doet zo haar best en pakt iedere uitdaging aan om haar dagen wat draaglijker te maken. En toch.

Bomvol huis

En toch is jouw wijffie, mijn schoonmoeder, nu behoorlijk eenzaam. Natuurlijk zat het huis eerst bomvol met vrienden, familie en kennissen die haar probeerden te begrijpen, maar ook zij wisten niet hoe het voelt. Alleen zij.

Inmiddels zit het huis minder vol en verwacht men dat ze het leven oppakt, alsof ze net niet de liefde van haar leven is verloren. Na een jaar moet het toch eens klaar zijn met het verdriet?

Eenzaamheidscampagne

Gisteren is er een campagne gestart met de titel Eenzaamheid: wat doe je eraan? Ik zou willen dat deze campagne eerder gekomen was, een jaar geleden bijvoorbeeld. Dan zou ik de afgelopen periode misschien meer oog hebben gehad voor jouw weduwe, mijn schoonmoeder.

Door deze campagne begrijp ik nu dat er zo’n miljoen mensen zijn die zich eenzaam voelen. Een miljoen mensen die regelmatig het gevoel hebben er helemaal alleen voor te staan…

Even aandacht

Lieve schoonpapa, vanavond ga ik even langs in je oude huis. Even koffie drinken met je wijffie. Want ik kan jou met de beste wil van de wereld niet terughalen, maar even wat aandacht en bijpraten, ja, dat gaat wel lukken.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.