Vrouw/Mama
682140825
Mama

In het nieuws

’De puberteit heeft mijn lieve, vrolijke dochter opgeslokt’

Cast van de serie Brugklas

Cast van de serie Brugklas

Dochter (12) en ik gingen maandagavond naar de première van Brugklas de musical. Hoe anders is de sfeer nu tussen ons dan een jaar geleden toen we nog stevig gearmd op dit soort dingen afstapten.

Cast van de serie Brugklas

Cast van de serie Brugklas

Sinds dochter in de brugklas zit, heeft ze nogal een transformatie ondergaan. Pukkeltjes, vettig haar, grote sweaters, humeurig... Daarmee omschrijf ik het denk ik wel zo’n beetje. De puberteit heeft mijn lieve, vrolijke dochter opgeslokt en vervangen door een moody exemplaar.

Niet welkom

Nog iets nieuws is (en daarmee heb ik het meeste moeite): ze wil niks meer met mij te maken hebben. Hing ze jarenlang aan mijn denkbeeldige rokken en sliep ze het liefst bij mij in bed, nu zit ze op haar kamer. Met de deur dicht. Op haar telefoon. Op de deur een briefje: Ouders niet welkom.

Krultang

Af en toe loop ik er binnen als ze er niet is. Stapels kleren liggen in hoopjes op de grond. Knuffels hebben plaatsgemaakt voor deo en haarproducten. Ik vond er de krultang die ik al een tijdje kwijt was én de föhn én mijn dure lipgloss. Ik stof wat, raap wat vieze sokken van de grond en verlaat dan het strijdtoneel.

Kwikzilver

Volgens mijn vriendin is de puber - ze heeft er zelf drie - als kwikzilver. Je kind is het bolletje geworden dat niet meer aansluit, maar juist weg glibbert als het bij andere kwikbolletjes in de buurt komt. En sinds kort ben ik zo’n ander kwikbolletje.

Proefwerkweek

En met dit kind ging ik dus een avondje naar het theater. Ze zit middenin haar eerste proefwerkweek. Ze proefde het woord op haar tong toen ze het zei. Het proefde nieuw en avontuurlijk. Anders dan haar broer loopt ze keurig in het gelid en plant ze alles tot in perfectie in haar agenda met verschillende highlights. Er mocht een vriendinnetje mee. Twee giebelende meiden die aan een stuk door selfies van zichzelf zitten te maken. Hoeveel opslagruimte hebben die telefoons? Of de radio aan mocht. Op een liedje dat ze beviel, zag ik twee koppies in de achteruitkijkspiegel meebewegen in het donker.

Rode loper

In het theater waren er vloggers op de rode loper. Gio Latooy en zijn tweelingzus Melanie. Ik herkende ze niet, maar het leek me leuk als dochter en vriendin op de foto zouden gaan met ze. Maar dat was echt het domste idee ooit, snauwde dochter. Zó niet cool. Als ik alleen al de kant van Gio en Melanie uitkeek, kreeg ik al een por in mijn zij. Gelukkig kwam het vlogduo bij ons op rij 9 zitten. Gelukzalig glimlachend keken de meisjes elkaar aan. Zaten ze toch maar mooi op dezelfde rij als Gio en Melanie!

Onverschillig

Ik vond Brugklas de musical heel erg leuk, ook al ben ik de doelgroep niet en vind ik het altijd gek dat volwassen acteurs kinderen spelen. Maar ook de meiden zaten te genieten van de brugpiep-perikelen zag ik. Al haalde mijn dochter, toen ik vroeg of ze het leuk had gehad, quasi onverschillig haar schouders op.

Stemmetje

Waar ik vroeger na afloop van iets als bedankje nog weleens een kus of een hug kreeg, kreeg ik nu een snauw omdat ze ook niet op de foto wilde met haar vriendin bij de poster van Brugklas. Echt stom. Nou dan niet! Maar toen hoorde ik ’s avonds ineens een stemmetje vanuit haar bed: ’Je bent de liefste mama ooit’. Mijn hart maakte een sprongetje: ergens in die opgroeiende puber zit nog altijd mijn kleine meisje!

Ereplek

Vanmorgen zag ik dat ze het toegangskaartje op de muur had geplakt. Het had een ereplek gekregen; tussen de selfies met haar vriendinnen. Het uitje was goedgekeurd, concludeerde ik daaruit. Gek hoe blij ik tegenwoordig ben met gebaren die vroeger zo normaal waren. Een onverwachte kus, een liefdesverklaring, een aai over mijn wang... Gelukkig zie ik aan mijn zoon (17) dat het allemaal weer enigszins normaal wordt als de ergste puberhormonen zijn uitgeraasd. Nog maar een jaartje of vijf te gaan. Zucht.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.