Vrouw/Praat Mee
683420292
Praat Mee

Voor wie brand jij vandaag een kaarsje?

Vandaag is het Allerzielen, de dag waarop katholieken van over de hele wereld een kaarsje aansteken om hun overleden dierbaren te herdenken. Ook als je niet gelovig bent, kan het fijn zijn een kaarsje te branden. Voor wie doe jij een lichtje aan?

In Nederland sterven volgens cijfers van het CBS jaarlijks zo’n 135.000 mensen. Bijna iedereen heeft dus wel een dierbare dode te betreuren. En we weten allemaal hoe gemis schrijnt. Of je nu je geliefde vader of moeder moet missen, je oma, die geweldige vriend(in), of misschien zelfs je kind… Tijd heelt niet per definitie alle wonden en makkelijk wordt het nooit.

Voortleven

In de prachtige Disneyfilm Coco kreeg de Mexicaanse versie van de herdenkingsdag - Día de los Muertos - een hoofdrol. Het gegeven dat onze dierbaren voortleven zolang er aan ze gedacht wordt, vonden mijn dochter en ik een mooi gegeven.

Zelf brand ik vanavond daarom een kaarsje voor mijn neef die vorige week plotseling overleed. Hij was pas vijftig en heeft waarschijnlijk problemen met zijn hart gehad. Zijn dood kwam als een shock voor de hele familie. We zijn in diepe rouw.

Gemis

Het was heel fijn om deze week samen te zijn met de familie, dat we hem samen hebben kunnen begraven. Tegelijkertijd was het heel verdrietig. Ouders horen hun kinderen niet te begraven. Ik vond het moeilijk om mijn oom en tante zo verdrietig te zien.

Het overlijden van mijn neef, slaat een gat in onze familie. Wat blijft, is het gemis. Vooral voor mijn oom, tante en nicht is het een vreselijke week geweest. Het is allemaal nog zo vers. Vandaar dat ik vanavond echt even een momentje pak om aan hem te denken.

Praat mee

Voor wij steek jij vandaag een kaarsje aan? Of herdenk jij liever op een andere manier of op een ander moment? Praat met ons mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.