Vrouw/Praat Mee
684394509
Praat Mee

Tssss.... Waarom niet ook in Nederland straatintimidatie hard aanpakken?

Het kan dus wél: in Frankrijk zijn het afgelopen jaar 713 boetes uitgedeeld aan mannen die sissen, roepen of op andere manieren vrouwen intimideren.

De boete bedraagt maar liefst 750 euro en als het slachtoffer jonger is dan 15 jaar, wordt het bedrag verdubbeld! In Nederland is straatintimidatie alleen in Amsterdam en Rotterdam strafbaar. Nou ja, strafbaar... Tot nu toe is er slechts één boete in Rotterdam uitgedeeld.

Hoer

En dat terwijl volgens de Stichting Stop Straatintimidatie maar liefst 84% van de vrouwen tussen de 15 en 35 jaar aangeeft (seksueel) geïntimideerd te worden. ​Volgens straatintimidatie.nl wordt de overgrote meerderheid van de vrouwen regelmatig, soms zelfs dagelijks, geconfronteerd met straatintimidatie.

Vrouwen worden door volslagen onbekende mannen uitgemaakt voor 'hoer', nagesist of herhaaldelijk en agressief gevraagd of ze seks willen. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van meisjes en vrouwen. Het maakt dat ze bepaalde gebieden vermijden, zich anders gaan kleden, of simpelweg lang niet zo ontspannen over straat gaan als mannen.

In de Nederlandse samenleving staat gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen voorop. Desalniettemin is straatintimidatie dus bijna nergens verboden en wordt er alleen in Rotterdam daadwerkelijk gehandhaafd.

Praat mee

Wat vind jij? Moet straatintimidatie in heel Nederland worden verboden en net zo zwaar beboet als in Frankrijk? Of heeft de politie wel wat beters te doen en moeten vrouwen hun gedrag aanpassen door bijvoorbeeld geen korte rokjes te dragen of niet alleen in het donker over straat te gaan? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.