Nieuws/Vrouw
68915478
Vrouw

Single in de stad? Ga samenwonen!

Voor een single in de stad is een huis bijna niet meer te betalen. Singles zijn de voornaamste slachtoffers van de overhitte huizenmarkt. Huren rond de 1000 euro zijn nauwelijks op te brengen in je eentje. En hoe kun je als single twee ton gefinancierd krijgen voor een koopwoning? Volgens Alexandra Heering van het boek 'Single Geluk' zijn singles razendcreatief in het oplossen van dit probleem.

De Volkskrant schrijft dat makelaars singles steeds vaker adviseren ergens een vriend of vriendin met een goed inkomen op te scharrelen, omdat kopen in je eentje niet meer gaat lukken. Het is een luxe die we ons niet meer kunnen permitteren. Single Alexandra Heering (44) wijdde er een heel hoofdstuk aan in haar boek ‘Single Geluk’. Zij pleit voor andere woonvormen dan nu gangbaar zijn.

“Je ziet steeds meer dat singles gaan samenwonen met andere singles. Ze hebben dan een gezamenlijke keuken, maar verder wel veel privacy. Of ze kiezen ervoor een soort woongroep te hebben waarbij ze samen eten. Er zijn ook singles die samen huizen bouwen, waarbij ze een ruimte hebben die als zorgkamer gebruikt wordt. Voor iemand die tijdelijk onderdak nodig heeft.

Je ziet ook dat ZZP’ers samenwonen en dan een gezamenlijke werkruimte hebben, of alleenstaande ouders die een gemeenschappelijke speelruimte voor de kinderen hebben.”

Huisgenoot

“In Engeland en Amerika was het al heel normaal om met een ‘roommate’ te wonen. Wij liepen daar gewoon nog een beetje in achter. Misschien ook omdat we gewend zijn om de ruimte te hebben. Ik heb een tijdje in Parijs gewoond. Daar is het heel normaal om klein behuisd te zijn.

Dan sliepen de ouders op een slaapbank in de huiskamer en de kinderen deelden een slaapkamer met z’n tweeën of drieën. Het is niet dat die mensen daar ongelukkiger zijn. Je ziet dat ze dan wat vaker buiten de deur werken, bijvoorbeeld in het café.”

Woonlasten

“Ik vind het heerlijk om alleen te wonen. Maar ik was de hoge woonlasten in de stad wel beu. Daarom ben ik uit de stad weggegaan, meer de natuur in. Ik betaal nu de helft van wat ik eerst betaalde en houd dus geld over om leuke dingen te doen. Nu wil ik lekker gaan reizen, bijvoorbeeld.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.