Vrouw/VROUW magazine
689756816
VROUW magazine

VROUW Magazine

Naakt in huis rondlopen en praten over seks: zo preuts zijn jullie (niet)

„Mijn eigen geslachtsdeel bekijken? Nee, bah!”

„Mijn eigen geslachtsdeel bekijken? Nee, bah!”

Vind jij dat de maatschappij te veel op seks gericht is? Of is over speeltjes praten jouw favoriete hobby? Ruim 3500 vrouwen reageerden op onze preutsheid-enquête en wat blijkt: we krijgen niet zo snel rode oortjes.

„Mijn eigen geslachtsdeel bekijken? Nee, bah!”

„Mijn eigen geslachtsdeel bekijken? Nee, bah!”

Blote borsten die openlijk worden getoond, schilderijen waarop uitbundig naakt te zien is, tv-programma’s met verleidelijk naakt, reclame-uitingen met schaars geklede lijven als verkooptroef... Niet iedereen in Nederland is daarvan gecharmeerd, zo blijkt vaak uit reacties op social media. Is onze maatschappij aan het verpreutsen?

Maar liefst 3500 vrouwen deden mee aan onze enquête. Van de respondenten vindt 55% inderdaad dat Nederland steeds preutser wordt, en is daar niet blij mee: „Belachelijk dat blote lichaamsdelen op social media geblurred worden en dat peutermeisjes ineens een bovenstukje aan moeten op het strand.” Een vijfde merkt daar eigenlijk niets van, terwijl 15% juist klaagt over te veel openlijk naakt en gepraat over seks.

In de badkamer

Thuis doet ongeveer de helft van jullie niet moeilijk over rondwandelend bloot. Zo’n 48% loopt gerust in evakostuum van de badkamer naar de slaapkamer en doucht soms ook samen met de kinderen. 23% slaat eerst een handdoek om en slechts 6% bedekt zichzelf én wil ook niet tegen het blote lijf van een gezinslid aankijken. Een aanzienlijk deel van de lezeressen voelt zich binnenshuis zelfs vrij genoeg om de deur van de wc open te laten (43%) en blijft lekker doorkletsen met de andere gezinsleden.

Als er door de kinderen een vraag over seks wordt gesteld, verblikt of verbloost 55% van jullie geen moment en gaat daar eens goed voor zitten, want „ik vind openheid over seks en goede voorlichting belangrijk.” „Oef, en nu maar hopen dat de kinderen niet verder doorvragen”, denkt iets meer dan een vijfde, omdat het toch een lastig onderwerp wordt gevonden. Slechts 3% maakt zich ervan af met: „Vraag maar aan je vader”, of „Hier heb je een boek.”

Als de peuter met een buurkindje doktertje aan het spelen is, onderbreekt 33% de jonge onderzoekers, zegt dat ze nergens mogen aankomen en laat ze niet meer alleen. Een kwart brengt limonade en probeert ze hun medische bevindingen te ontfutselen, 37% weet zich geen raad met de situatie en 6% stuurt het buurkind ogenblikkelijk naar huis: „Die is hier niet meer welkom!”

Tussen de lakens

Kunnen we jou betrappen op het volgen van erotisch getinte tv-series als Ex on the Beach of Temptation Island? 18% geeft het volmondig toe: „Ik smul van dat soort programma’s. Ze zijn mijn guilty pleasure.” Ruim twee derde vindt het prima dat anderen hiernaar kijken, maar zappt zelf snel door. „Walgelijk, al die naakte mannen en vrouwen die elkaar lopen op te hitsen”, vindt maar 16%.

Het kan natuurlijk ook best leuk zijn om met je partner een erotische film te kijken. Wie weet komt van het een het ander… 18% plant bewust af en toe een opwindend filmavondje om het seksleven een boost te geven. 41% doet dit niet doelgericht, maar kruipt wel gezellig tegen de ander aan als het er op het scherm pittig aan toe gaat. Zo’n kwart van jullie krijgt daar alleen maar de slappe lach van en bij 19% wekt het zien van vrijende mensen op tv pure afschuw op.

Sowieso zijn we er niet zo van om in de spotlights te staan tijdens de daad. Minder dan een derde van jullie doet het ’t liefst met de lampen aan. De rest wil het licht gedimd (58%), alleen seks bij kaarslicht (5%) of in het pikkedonker (7%).

Als je met een nieuwe liefde voor het eerst het bed gaat delen, hoopt iets meer dan de helft op subtiel kaarslicht (54%) en 13% doet zelfs een pyjama aan! Zijn we dan zo onzeker in bed? Valt mee: een derde gaat er gewoon vol voor met open armen en ogen. Maar de ander vertellen wat je fijn vindt tussen de lakens, dat ervaart een kwart als behoorlijk lastig. 16% zegt helemaal niets. „Ik hoop dat hij door mijn reacties vanzelf merkt wat ik fijn vind.” Voor 5% hoeft seks eigenlijk helemaal niet, maar als de partner dat zo nodig wil… „Ik laat hem maar begaan.” Als de ander dan ook nog iets nieuws wil uitproberen, haakt 12% af. „Voor mij geen gekkigheid. Ik vind ons seksleven prima.” Een meerderheid (56%) wil best eens van de gebaande paden afwijken in bed, maar er zijn grenzen. Aan de andere kant: een derde van de deelnemers aan onze enquête kan niet wachten om de routine tussen de lakens weer wat op te schudden.

Zou een open relatie dan misschien een optie kunnen zijn om het liefdesleven weer wat spannender te maken? Nee, dat gaat voor 68% echt te ver. Je wil jezelf of je partner niet met een ander delen. Maar toch… voor een kwart is het best bespreekbaar, mits je je daar allebei goed bij voelt. En 8% zegt zelfs: „Een geschenk uit de hemel! Liefde en lust moeten niet beknot worden binnen een monogame relatie.”

Lustig vermaak

Heb je Sekszusjes TV met Marcelle en Krista Arriëns weleens gezien? Die meiden hebben een missie: ze willen dat er veel meer openlijk over seks en de lusten en lasten wordt gesproken. Op dat terrein valt er nog veel te winnen, want slechts 19% deelt serieus met vriendinnen de leuke en minder leuke bed-ervaringen om van elkaar te leren. 15% stopt het liefst de vingers in de oren als een gesprek in de erotieksfeer belandt en de rest hoort het passief aan of giebelt er met elkaar om.

Over seks praten lijkt dus nog steeds een taboe. Maar seksspeeltjes kopen, dat is helemaal geen punt meer. 15% zoekt gewoon iets leuks uit in een winkel en 51% bestelt lustverhogende speeltjes online. Zo’n 24% overweegt het nog, maar bij 10% is de schaamte te groot. Een uitnodiging voor een zogenaamde toyparty – oftewel, geen plastic Tupperware-bakjes maar vibrerende speeltjes die van hand tot hand gaan – zou zelfs 76% meteen in de agenda zetten. „Kan ik eindelijk eens zien hoe zo’n ding werkt!”

Andere feestjes met een erotisch tintje zijn minder in trek. 84% bedankt of doet zeker niet enthousiast mee aan een sexy act voor de jarige vriend. En de ingehuurde stripper op het eigen vrijgezellenfeest heeft 60% liever niet op schoot.

Op het werk

Een beetje blote huid op de zaak, kan dat wel? Een kort rokje, bijvoorbeeld? Twee derde kiest bij mooi weer wel voor een rok of jurk, maar houdt het keurig op de knie of eronder. 13% twijfelt geen moment en gaat ervoor: „Wat is er mis met een paar blote benen?!” 18% vindt dat niet kunnen op de werkvloer.

Zie je dat nou goed? Zit die collega naar je decolleté te kijken? Eh ja dus… wat doet je? Een kleine meerderheid doet toch maar een extra knoopje dicht. „Ik wil geen starende blikken.” Maar 43% vindt het geen probleem. Je lacht zelfs naar de collega en geeft hem geen ongelijk. En wat doe je als mannelijke collega’s aan het dollen zijn en seksueel getinte opmerkingen maken? Dan zegt 60%: „Daar doe ik lekker aan mee. Tenzij het vrouwonvriendelijk wordt.” Een derde hoort het stilzwijgend maar grinnikend aan. Slechts 6% zegt er iets van of loopt weg.

Vrijheid blijheid

De zomer is gelukkig nog lang niet voorbij. Eenmaal vrij gooi je natuurlijk elk knellend kledingstuk ogenblikkelijk van je af. Toch? Misschien ga je zelfs naar het naaktstrand... Geen denken aan, zegt 64%: „Ik wil zelf niet bloot in het openbaar en hoef het ook niet van anderen te zien.” 16% vindt het heerlijk om de wind langs haar blote lijf te voelen. En een vijfde komt er weleens, maar trekt iets aan zodra er gelopen moet worden.

Ga je wel naar de sauna dan misschien? Ja, dat is zelfs het favoriete uitje van 48% van jullie. Een vijfde gaat alleen als het badkleding-dag is. 30% vindt al dat naakte gezweet helemaal niets. Op het strand is de bikini favoriet bij 40%. Het badpak komt op een goede tweede plaats met 33%. Zo’n 33% vindt topless zonnen niks en ziet het ook liever niet van anderen. Hopelijk zitten zij ver weg van de 15% die de borsten wél graag bevrijdt of bij de 12% die het liefst helemaal bloot gaat.

En borstvoeding geven in het openbaar? Zo’n 43% heeft daar geen probleem mee. Sommigen vinden het zelfs „ontroerend”. Maar een bijna even groot percentage geeft als antwoord dat het „het nogal intiem” is. Het moet wel kunnen, maar niet te zichtbaar. En zoenende mensen op straat, is dat ook te intiem? Nee, dat vindt 78% heel gewoon. En 65% vindt het ook helemaal prima als dat twee mannen of vrouwen zijn. Sterker nog: als je verliefd bent, doe je het zelf ook!

Wat doe je nog meer als je verliefd bent? De bikinilijn in een salon laten waxen misschien? Daarvan zegt 67% dat niemand anders aan het haar daar mag komen. Een kwart vindt het belangrijk om er ’down under’ netjes uit te zien en maakt geregeld een afspraak. Bij een nieuwe liefde hoort ook een nieuw lingeriesetje. Wat vind je ervan als de verkoopster ongevraagd het pashokje inkomt? Twee derde vindt dat ze dat eerst even moet vragen, maar heeft er verder geen probleem mee. 26% is er zelfs blij mee als ze haar deskundige blik over het bovenlijf laat gaan. Maar 11% zegt: „Dat vind ik zo opdringerig! Ik wil niet dat zo’n vrouw mijn blote borsten ziet!”

Geen polonaise

Als er een vrijpartij in het verschiet ligt, koop je dan ook weleens condooms of glijmiddel bij de drogist? 57% van de vrouwen heeft daar geen enkele moeite mee en vraagt zelfs om advies. 26% doet het wel, maar wacht totdat er geen andere klanten bij de kassa staan. 17% moet er niet aan denken: „Als ik het nodig heb, bestel ik het wel online.”

Wie mag er, behalve je partner, je naakte lichaam zien? Stel dat een mannelijke dokter je vraagt om je uit te kleden voor een onderzoek... „Ik aarzel geen moment en trek meteen alles uit”, zegt 54%. Maar zo’n 42% hoopt dat de medische check ook uitgevoerd kan worden met het ondergoed nog aan. Daar zit dus nog wel wat gêne. Gelukkig gaat het niet zover dat je daarom een intiem medisch onderzoek overslaat. 91% geeft altijd gehoor aan oproepen voor uitstrijkjes en borstonderzoek, ook al vindt een derde het geen pretje. 6% heeft de beurt weleens voorbij laten gaan omdat ze het te erg vindt, en 3% komt uit angst helemaal nooit opdagen.

Heb je zelf weleens gekeken hoe het er daar beneden uitziet? Meer dan de helft van de vrouwen heeft dat ooit wel gedaan. 7% zegt: „Nee, dat durf ik niet. Geslachtsdelen zijn zo lelijk!” 38 procent doet wel geregeld aan zelfonderzoek.

Ben jij preuts?

Al met al is het moeilijk om een conclusie te trekken. Dus vroegen wij: hoe vind jij zelf eigenlijk dat je scoort op de schaal van preutsheid? Slechts 4% noemt zichzelf enorm preuts en zegt: „Ik heb een hekel aan alles wat met bloot en seks te maken heeft.” Zo’n 46% zal nooit zelf over seks of erotiek praten, maar heeft er ook geen moeite mee als dat in de omgeving wel gebeurt. En precies de helft vindt zichzelf totaal niet preuts: „Ik snap niet dat veel mensen zo moeilijk doen over lust en erotiek. Het is een belangrijk deel van het leven!”

Benieuwd bij welke groep jij hoort…

Zijn we te preuts geworden voor topless zonnen? Daarover meer in de nieuwste aflevering van de VROUW-podcast Zo Doet Zij Dat:

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.