Nieuws/Vrouw
696205342
Vrouw

Agent Nicole werd zo hard geschopt dat ze haar baan moest opzeggen

Een vrouwelijk agent die een maand geleden ernstig werd mishandeld in Amsterdam, vertelt haar verhaal op AT5 vandaag. Agressie, beledigingen, geweld en zelfs aanrandingen zijn vaker dan ooit aan de orde. Nicole (43) was brigadier in de Amsterdamse binnenstad en werd geschopt toen zij een vechtpartij wilde sussen. Haar knie raakte zo beschadigd dat zij haar werk niet meer kan uitvoeren. We interviewden haar begin april.

Nicole: "Vijfentwintig jaar lang heb ik met plezier bij de politie gewerkt in de binnenstad van Amsterdam. Helaas heb ik ook vaak te maken gehad met geweld. Ik ben in mijn gezicht gespuugd, geslagen, geschopt en uitgescholden.

Vechtpartij

Een aantal jaren geleden fietsten mijn collega en ik tijdens een nachtdienst van het bureau naar het Rembrandtplein, toen we onderweg een vechtpartij zagen. Toen wij de betrokkenen uit elkaar wilden halen, zag ik dat één van hen uithaalde naar mijn collega.

Om dit te voorkomen snelde ik naar hem toe, maar onderweg schopte iemand uit de groep mij onderuit. Ik viel daardoor hard op de grond. Mijn knie was zodanig beschadigd, dat ik niet meer kon functioneren als brigadier.

Drugs

Ik vind het afschuwelijk dat er geweld wordt gebruikt tegen agenten en andere hulpverleners. Uit ervaring kan ik stellen dat drank- en drugsgebruik een van de grootste boosdoeners is. Mensen voelen zich heel wat in een dronken bui en laten zich tegenwoordig minder snel aanspreken.

Ik snap dat het vervelend kan zijn als je wordt aangesproken door een agent, maar geweld is op geen enkele manier een goede reactie. Door die schop heb ik tien weken in bed moeten liggen; ik kon niet lopen en had zorg nodig die ik op mijn beurt niet kon geven aan mijn kinderen.

Reanimeren

Ik heb nog steeds dagelijks pijn aan mijn lijf, ik kan niet meer normaal lopen en moest daarom een andere baan zoeken. Een agent is vaak ook een mens met een gezin, dat vergeten velen. Waar ze politie dan wel voor aanzien, weet ik niet.

Daar ben ik nog steeds heel benieuwd naar. Om geweld tegen hulpverleners aan te pakken kunnen zwaardere straffen helpen, maar ik ben ervan overtuigd dat het begint bij bewustwording. Mensen moeten beseffen dat geweld nooit de juiste keuze is. Laat agenten met rust. Morgen staan ze je bij wijze van spreken te reanimeren."

Feiten en cijfers

Van alle geweld en agressie komt belediging het meest voor: 4.661 keer. In 60% van de gevallen gaat het om fysiek geweld. Daarbij wordt er ook steeds vaker zwaar geweld gebruikt tegen de politie, schrijft De Telegraaf.

Zo werden acht agenten in functie vorig jaar aangerand en hadden politieambtenaren te maken met poging tot doodslag (166 keer) en zelfs poging tot moord (8 keer). Bovendien werd er gebeten (76 keer), gespuugd (318 keer), mishandeld (838 keer) en op agenten ingereden met een voertuig (66 keer).

Dit verhaal verscheen eerder op VROUW.nl op 5 april 2019.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.