Nieuws/Vrouw
698654297
Vrouw

Kelly heeft vaginisme: Met een vrouw is het probleem minder groot

Femke Hoekstra

Femke Hoekstra

Voor de meesten hoort vrijen gewoon bij het leven. Maar voor sommige vrouwen is seks niet vanzelfsprekend. Of zelfs onmogelijk.

Femke Hoekstra

Femke Hoekstra

Kelly Hoekstra (29) heeft sinds drie jaar vaginisme; haar vagina 'zit op slot' waardoor penetratie onmogelijk is. Ze is single en werkt als tandartsassistent en fotograaf.

Tot mijn 26e… "kon ik pijnloos gemeenschap hebben en daarvan genieten. Maar tijdens mijn laatste relatie ging seks steeds meer pijn doen. Daarvoor had ik een relatie met een jongen die agressief was, dat zorgde voor veel spanning en bij hem heb ik voor het eerst pijn tijdens het vrijen ervaren. Mijn laatste vriend was juist heel lief, toch lukte het me niet om te ontspannen.

Het eerste half jaar ben ik het nog blijven proberen. Maar ik bouwde zo’n angst op voor de pijn, waardoor ik mijn spieren nog meer aanspande en het op een gegeven moment echt niet meer ging. Ik voelde me schuldig dat ik mijn vriend niet meer kon geven."

Over zoiets intiems… "praat je niet zomaar. Ik besprak het wel met mijn moeder, zus en een goede vriendin, maar zij begrepen het niet en zeiden: 'Plan een leuke avond en dan komt het vanzelf goed.' Ik voelde me heel alleen.

Op internet las ik over vaginisme; het was echt een blokkade in mijn lijf! Ik zocht hulp bij een seksuoloog en bekkenfysiotherapeut. In de slaapkamer oefende ik elke dag met pelottes, in mijn eentje, met een muziekje aan. Het hielp wel wat, maar was heel vermoeiend.

Mijn vriend wist niet goed hoe hij ermee moest omgaan, we konden er samen niet over praten. De intimiteit werd steeds minder. Ruim een half jaar geleden heb ik de relatie verbroken; onze basis zat niet goed."

Sinds ik vrijgezel ben… "heb ik geen therapie meer. Ik had eerst rust nodig. Nu gaat het weer goed met me, maar voor daten sta ik nog niet echt open. Dat komt ook door mijn vaginisme. Stel dat ik een klik heb met iemand, wanneer vertel ik het dan? Ik mis het hebben van gemeenschap verder niet, maar wel de intimiteit en de warmte.

In de toekomst wil ik wel weer een relatie, inclusief seks, want ik weet hoe mooi het kan zijn. Maar ik val ook op vrouwen en als ik met een vrouw verder ga, is het een minder groot probleem. Een kinderwens heb ik op dit moment niet. En de gedachte om er een baby uit te persen, terwijl er niet eens een penis in past, vind ik best beangstigend."

Ik hoop dat ik anderen kan helpen... "met mijn verhaal, zodat ze zich niet zo eenzaam voelen als ik me heb gevoeld. Mijn advies is: 'Praat erover en zoek hulp', want alleen gaat het je niet lukken. En besteed op een lieve, zachte manier aandacht aan dat deel van je lichaam. Anders wordt de drempel naar intimiteit, alleen of met partner, steeds hoger.

Eerst vond ik het moeilijk als anderen over seks praatten en dacht ik: 'Ik kan dat niet'. Nu heb ik er vrede mee. Er zijn meiden bij wie de vagina zo gevoelig is, dat ze die niet eens kunnen aanraken. Dan ben ik dankbaar dat bij mij alleen penetratie onmogelijk is. Ik ben blij met alles wat ik wél kan."

Lees de verhalen van Kelly, Rianne en Nasja in het nieuwe VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.