Vrouw/Praat Mee
699376311
Praat Mee

Het delen van e-books... Mag dat?

In de vakantie lezen de meesten eindelijk weer eens een boek. Al lenen druilerige zondagen zich daar ook uitstekend voor. Als reactie op overvolle boekenkasten en zware bagage, zweren steeds meer mensen bij een e-reader. Maar eerlijk betalen voor die boeken is er lang niet altijd bij…

De Volkskrant dook in de wereld van illegale e-books: boeken die massaal worden gedeeld in boekenclubs en besloten Facebook-groepen.

'Gierig'

In die besloten Facebook-groepen zitten vooral vrouwelijke dertigers en veertigers die dagelijks honderden boeken met elkaar delen. Ze groeiden al op met gratis (maar illegaal) te downloaden muziek en films.

Van boeken schrijven wordt zelden iemand rijk. Maar als er ook al niet meer betaald wordt voor de boeken wordt het wel erg lastig voor schrijvers. Datzelfde geldt voor muzikanten. Toch vindt niemand het ‘illegaal’ als we elkaar een cd uitlenen of samen een Netflix-account delen om films te bekijken.

Of de boeken die in een échte boekenkast staan: doodnormaal om je vriendin een stapeltje mee te geven voor op haar vakantieadres. Dus waarom zou je dat dan niet met e-books doen? Veel mensen vinden het zelfs gierig om iets niet te delen met een ander.

Praat mee

Vind jij dat e-books gedeeld mogen worden? En met hoeveel personen max? Of ga jij gewoon keurig naar de winkel voor een 'ouderwets' boek (alleen al om hun heerlijke geur!)? Of ga jij naar de bieb of... Vertel: Hoe kom jij aan je boeken? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.