Nieuws/Vrouw
700806070
Vrouw

'Wij helpen besneden vrouwen zich weer vrouw te laten voelen"

Dokter Judith Dekker werkt als gynaecoloog in het VU medisch centrum in Amsterdam. Op haar vrije dag helpt zij als vrijwilligster besneden vrouwen die een hersteloperatie willen in Kliniek Amstelveen. In Nederland zijn dit soort operaties een nieuwe ontwikkeling, toch hebben vijftig vrouwen al de weg gevonden naar de praktijk van Judith Dekker en haar man Dr. Refaat B. Karim. Dertig vrouwen zijn door het echtpaar al daadwerkelijk geholpen met een reconstructieve operatie.

Judith Dekker: “Het meest opvallende is dat deze vrouwen zich in hun vrouw zijn voelen aangetast. Hen is iets vreselijks aangedaan, zonder dat ze daar inspraak in hadden. Ze voelen zich geen volwaardige vrouw meer en willen het dolgraag ongedaan laten maken. Vaak is bij hen het bovenste deel van de clitoris weggesneden. Wat wij doen is de uitwendige, vrouwelijke geslachtsorganen die tijdens de besnijdenis zijn weggehaald, opnieuw creëren, zodat deze vrouwen weer een betere seksuele beleving hebben.

Toch is de reden van hun komst niet dat ze per se een orgasme willen krijgen; ze willen zich gewoon meer vrouw voelen. Soms gaat de hersteloperatie nog verder. We maken schaamlippen waar die niet meer zijn of maken een dichtgenaaide vagina weer open.

Grote stap

Ik denk dat het voor veel vrouwen een grote stap is om een dergelijke operatie te laten doen. Zeker vanuit hun cultuur en familie kan er negatieve druk worden uitgeoefend om het niet te doen. Maar ik merk ook zeker veel steun. Dan komt de partner mee, of een zus en wordt er besproken dat de vrouw zich weer meer vrouw wil voelen.

Vaak kijken we bij een hersteloperatie aan de vrouwen ook naar het verhaal erachter. Wat is de hulpvraag? Spelen andere factoren een rol? We kunnen hen dan doorverwijzen naar een psycholoog of een arts met seksuologische kennis.

Zelfvertrouwen

Ik vind de vrouwen die in onze praktijk komen vaak heel krachtig. Er is ze iets ontnomen en dat stukje willen ze terug. Het zijn sterke vrouwen die weten wat ze willen. Het merendeel komt uit Somalië. Als ze terugkomen voor controle geven ze vaak aan blij te zijn met deze stap. Ze voelen zich sterker en zekerder. Het geef hun zelfvertrouwen een positieve boost. Ik vind het heel fijn om voor deze patiëntengroep te werken.”

Dochters beschermen

Een gevoel dat het water naar de zee dragen is, heeft Judith Dekker niet. “Elke vrouw die we helpen, zou haar eigen dochter nooit laten besnijden. Ergens moet je een begin maken. Het is belangrijk om vrouwen sterker te maken en het inzicht verspreiden dat je dit je eigen dochter nooit moet aandoen. Ook deze dag is een mooi moment om aandacht te besteden aan dit probleem. Het is in Nederland verboden, maar we weten dat er nog steeds heel veel meisjes besneden worden. Als we het stapje voor stapje kunnen voorkomen, zijn we al heel ver, denk ik.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.