Nieuws/Vrouw
701360285
Vrouw

Pieke 'bevroor' tijdens verkrachting: ‘Was deze wet er maar eerder geweest’

Pieke 'bevroor' tijdens verkrachting: ‘Was deze wet er maar eerder geweest’

Pieke 'bevroor' tijdens verkrachting: ‘Was deze wet er maar eerder geweest’

Gisteren werd bekend dat er een nieuwe wet komt die onvrijwillige seks harder aanpakt, ook wanneer er niet nadrukkelijk is geprotesteerd. Die wet komt voor Pieke (29) drie jaar te laat. Zij werd twee keer verkracht door haar voormalige vriend en werkpartner. Meerdere keren deed ze aangifte bij de politie, maar de vermeende dader werd nooit fatsoenlijk opgepakt. "Huilen was schijnbaar geen bewijs van verkrachting en dat ik geen seks wilde."

Pieke 'bevroor' tijdens verkrachting: ‘Was deze wet er maar eerder geweest’

Pieke 'bevroor' tijdens verkrachting: ‘Was deze wet er maar eerder geweest’

“Ik las het nieuws over de nieuwe wetgeving gisterenmiddag pas. Vanaf dat moment gaat er een stralend gevoel door me heen. Ik heb hier al zo lang over getwitterd, over geschreven, met journalisten en advocaten over gesproken. Samen met andere slachtoffers hebben we hier al zó lang voor gevochten. Nu er eindelijk verandering in de wetgeving lijkt te komen, ben ik wel even stil, al had dit natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren.”

Eindelijk verandering

Voor Pieke had deze wetgeving er drie jaar geleden moeten zijn. Zo lang is ze al bezig met de zaak tegen haar ex-partner. Hij verkrachtte haar destijds twee keer. Ze deed meerdere malen aangifte tegen hem, maar zonder succes. "Bij de eerste verkrachting in Bulgarije zei ik nee. Ik heb gepoogd aangifte te doen in Bulgarije, zonder succes. Bij de tweede verkrachting daarna in Nederland, huilde ik. Dat werd niet als een duidelijk 'nee' gezien."

Daarop begon Pieke een artikel 12-procedure, de zaak ligt nu bij de rechtbank. Naar eigen zeggen voelde ze zich geen enkele keer serieus genomen. “Als deze wet er drie jaar geleden al was geweest, dan had me dat waarschijnlijk drie jaar hel bespaard. Al die jaren stond mijn leven stil en was ik alleen maar bezig met deze zaak.”

Ondanks dat Pieke ontzettend blij is met de nieuwe wetgeving die er in de toekomst gaat komen, heeft het - denkt ze - geen positieve invloed op haar eigen zaak. “Ik weet niet precies hoe de regels zijn, maar de kans is groot dat als deze nieuwe wet straks ingaat, hij niet mag gelden voor oude zaken. Als deze wet er destijds was geweest, dan was de eis voor bewijzen een stuk lager geweest en was mijn zaak waarschijnlijk wel beter onderzocht.”

Huilen niet genoeg

Met een lagere eis voor bewijzen doelt Pieke op ‘bevriezen’. Vaak verstijft een slachtoffer tijdens een aanval. Tot nu toe werd dat nog niet specifiek genoeg bevonden als bewijs. “Stel iemand huilt alleen en zegt niet ‘nee, niet doen’, dan kan er nu niet bewezen worden dat het slachtoffer nadrukkelijk 'nee' gezegd heeft.

Het is heel normaal dat slachtoffers bevriezen, dat zie je ook in de natuur bij dieren. Ik verstijfde de tweede keer ook en kon op dat moment niet meer dan huilen. Dat werd voor mijn gevoel door de politie niet serieus genomen. Voor mij verandert de nieuwe wet misschien niets, maar ik hoop voor andere mensen wel.”

Traag

De zaak tegen de verdachte loopt nog steeds. Het gaat te traag, volgens Pieke. Ze mag er niet te veel uitspraken over doen, omdat alles bij de rechter ligt. Dat vindt ze verschrikkelijk. “Het is niet verstandig volgens mijn advocaat om op dit moment te praten.

Cruciale details over mijn 'bevriezing' zijn mij geadviseerd op dit moment niet zelf in de media te bespreken, anders zou ik beschuldigd kunnen worden van een poging tot het beïnvloeden van de rechtbank via de media. Dat terwijl deze details online te vinden zijn.”

Toestemming voor seks

Uit alle ellende heeft Pieke wel iets moois weten te halen. Ze heeft veel contact met mede-slachtoffers, die ze regelmatig spreekt en ze schrijft veel over verkrachtingszaken en misstanden. “Als je eenmaal weet hoeveel slachtoffers er zijn en hoeveel daders er vrijuit gaan, dat is verschrikkelijk. Niet alleen in Nederland, maar overal in Europa. Volgens het CBS zijn in Nederland in 2015 van de 1265 verkrachtingszaken, er 500 tot een strafrechterlijk proces gekomen. In slechts 85 gevallen heeft dat tot een veroordeling geleid. Dat is 6.7% van de 1265 zaken.”

In Zweden en Spanje is er onlangs ook een nieuwe wet ingevoerd die onvrijwillige seks harder moet aanpakken. In die landen moet voortaan expliciet toestemming worden gegeven voor seks. “Deze nieuwe wet moet nog verder uitgewerkt worden. Ik hoop dat we in Nederland ook die kant op gaan. Dat had al veel eerder moeten gebeuren.”

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen? Stuur dan een berichtje!

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.