Nieuws/Vrouw
702643199
Vrouw

Freek Vonk: 'Er is weleens ADHD bij mij vastgesteld'

Fotografie: Nico Kroon

Fotografie: Nico Kroon

Hij reist de hele wereld over voor onderzoek en zijn tv-programma’s, heeft nu ook zijn eigen magazine en een horde wildenthousiaste fans. Maar ondanks zijn succes staat de bekendste bioloog van Nederland, Freek Vonk (33), met beide benen op de grond.

Fotografie: Nico Kroon

Fotografie: Nico Kroon

Je komt zo enthousiast en energiek over, ben jij nooit moe of chagrijnig?

"Al van kinds af aan ben ik druk. En ik ben nooit chagrijnig of negatief, ben echt een positivo. Tuurlijk heb ik ook weleens een slechte dag waarop ik wat neerslachtig ben, maar over het algemeen zit die energie in mij. En hoe je het ook wilt noemen, ik vind het fijn."

Het is ADHD, bedoel je?

"Natuurlijk, dat is weleens gediagnostiseerd. Maar dat zegt me zo weinig. Je hebt het in allerlei vormen, de een heeft er meer last van dan de ander. Vroeger had ik moeite om me te concentreren, nu ben ik rustiger en vind ik deze intense manier van leven juist heerlijk."

"Ik ga wel vroeg naar bed… Rond 21 uur lig ik erin, dan kijk ik nog een uurtje tv en ga ik slapen. Maar om 6, 7 uur gaan 'ting!' mijn ogen open, spring ik uit bed, zet de computer aan en ga werken, werken, werken... Ik ben een onwijs ochtendmens, net als mijn moeder."

Hoe diervriendelijk is jouw levensstijl eigenlijk?

"Ik eet vlees. Maar ik vind de manier waarop wij dieren behandelen in de bio-industrie verschrikkelijk. Dan betaal ik met liefde drie keer meer voor een stukje dier dat op een respectvolle manier is behandeld. In de jungle eet ik vissen die ik zelf heb gevangen. Ik heb er ook geen moeite mee als jagers dieren doodmaken om te eten."

"Maar ik vind het niet fijn om te zien. En ik eet geen slangenvlees en krokodillenvlees. Een beetje hypocriet, maar slangen zijn meer dan mijn lievelingsdieren; ik ben erop gepromoveerd, ze zijn de rode draad in mijn leven! Dan ga ik ze toch niet opeten?"

In de dierenwereld draait alles om de paringsdans, wat zijn jouw manieren om een vrouw te veroveren?

"Haha, mooie vraag, maar daar ga ik geen antwoord op geven. Ik denk dat ik best open ben, maar ergens ook gesloten."

Lees het hele interview met Freek Vonk in VROUW magazine van deze week.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.