Nieuws/Vrouw
705357807
Vrouw

Diena (31): Chlamydia heeft een enorme impact op mijn leven gehad

Diena

Diena

Diena (31) schreef deze week op de website themommydiaries.nl een openhartige blog over chlamydia. Vijf jaar lang liep ze met de seksueel overdraagbare aandoening (soa) rond, zonder dat ze het wist. De kans dat ze er onvruchtbaar door was geworden, was groot. Toch is ze inmiddels de trotse moeder van Liv (2). "Ik kon er weliswaar niets aan doen, maar toch schaam ik mij ervoor."

Diena

Diena

Diena kreeg toen ze 14 was een relatie met een jongen van 19, haar eerste vriendje. "Hij was heel knap en toonde interesse in mij. Hij was mijn type niet, maar al mijn vriendinnen vonden hem geweldig. Hij was charmant en hield vol; blijkbaar vond hij mij echt heel leuk. Ik begreep niet wat hij met mij moest."

Buikpijn

De relatie gaat goed van start. Dat Diena nog niet toe is aan seks, begrijpt hij. Als ze 15 is, doen ze het voor de eerste keer. Kort daarna begint de buikpijn. Uitgebreid darmonderzoek wijst niets uit en het wordt afgedaan als een spastische darm. Diena gaat er vanuit dat dit erbij hoort, dat het misschien ook wel hormonaal is.

"Het gedrag van mijn vriend veranderde ondertussen; hij werd jaloers en claimde mij. Als ik blote armen had, werd hij al boos, dat vond hij te sexy. Onzin, ik was daar helemaal niet mee bezig! Hij begon steeds meer voor mij te bepalen."

Gewelddadig

"In de sportschool mocht ik geen strakke broeken dragen. En uiteindelijk mocht ik er helemaal niet meer heen. En toen werd hij ook nog eens gewelddadig. We zouden in het park gaan skeeleren, en ik stelde voor ergens anders heen te gaan. Dat zinde hem niet. Hij pakte mij bij mijn haren en sloeg me met mijn hoofd tegen het dashboard."

"Mijn buikpijn werd erger, zijn gedrag steeds extremer; op een dag gooide hij mij door een glazen deur. Ik probeerde zijn gedrag voor de buitenwereld verborgen te houden, maar mijn lijf sprak boekdelen. Ik woog nog maar 40 kilo."

Wenteltrap

"Ik was mezelf volledig kwijt en een bang, onzeker meisje geworden." Diena's vriend kocht een huis, waar ze samen konden gaan wonen. "Hij wilde een wenteltrap laten plaatsen, vertelde hij. Dat was voor mij de druppel. Ik zag mezelf in gedachten van die trap vallen en mijn nek breken. Hij was zo gewelddadig, hij kon mijn dood betekenen. Ik verbrak de relatie."

Diena's vriend accepteert de breuk niet en begint haar te stalken. Maandenlang maakt hij haar het leven zuur, de politie komt er meerdere keren aan te pas. En dan geeft hij op. "Kort daarna kreeg ik bloedingen. Weer klopte ik bij mijn huisarts aan, die mij direct door verwees."

Onvruchtbaar

En inwendige echo laat zien dat haar baarmoederslijmvlies vrijwel verdwenen is en dat ze tal van infecties heeft. "Ik kreeg te horen dat ik chlamydia had. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik voelde me zo vies! Hij had me dus niet alleen heel slecht behandeld, hij was ook nog vreemd gegaan. Ik had hem vertrouwd en hij had met mijn gezondheid gespeeld." De artsen hadden slecht nieuws voor Diena. De kans was groot dat ze onvruchtbaar was geworden.

"Die mededeling kwam als een enorme klap. Ik wist al mijn hele leven dat ik kinderen wilde. Die droom was mij misschien wel ontnomen." De medicijnen slaan snel aan, maar de schade is groot. Als ze 24 is, ontmoet ze haar huidige man.

"Ik heb lang niets van mannen willen weten. Ik had het druk genoeg met mezelf hervinden, er was nog maar weinig van mij over. Ik heb hem niet meteen verteld over mijn verleden. Zoiets serveer je niet tijdens je eerste date op een dienblaadje. Toen ik het vertelde, reageerde hij geschrokken. Hij was bezorgd en vroeg zich af of ik alles wel verwerkt had."

IVF

Als het stel klaar is voor kinderen, wil het inderdaad niet lukken. "De huisarts stelde IVF voor. Ik vond het zo rot, vooral voor mijn vriend. We waren verliefd; op deze manier kinderen krijgen was natuurlijk verre van romantisch."

"Ik was daar nog niet klaar voor. We besloten het even los te laten en te kijken wat er gebeurde. Na een jaar kreeg ik op mijn werk enorme buikpijn. Een miskraam; ik kon dus zwanger worden! Weer een jaar later raakte ik zwanger van Liv."

Luister naar je lijf

"Met mijn blog heb ik de periode een beetje kunnen afsluiten. Het heeft, op negatieve wijze, een enorme impact op mijn leven gehad. Maar ik ben er ook heel bewust door geworden. Ik beleef Liv echt en geniet enorm van haar, ze is geen vanzelfsprekendheid."

"Ik heb mijn blog dus voor mezelf geschreven, maar ik wil er ook jonge meiden mee waarschuwen. Ga naar de dokter als je buikpijn heb. Ook als je, zoals ik, in een relatie zat waarin je er vanuit gaat dat je het wel veilig kunt doen met elkaar. Luister naar je lijf!"

Diena blogt hier regelmatig over haar leven.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook, net als Diena, jouw verhaal kwijt?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.