Vrouw/Columns & Opinie
706301381
Columns & Opinie

'Mannen hoeven maar te klagen en de pil verdwijnt in de ijskast'

O, o, o, wat kunnen mannen nog veel van vrouwen leren als het op pijn en ongesteld zijn aankomt. 'Ongesteld, pardon?' hoor ik je nu denken. Maar het staat er goed. Een uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat de mannenpil goed werkt als anticonceptiemiddel. Toch wordt de ontwikkeling ervan voorlopig in de ijskast gezet. Teveel proefkonijnen (mannen) klaagden namelijk over de ongemakken…

Eerlijk is eerlijk, ik moet er ook niet aan denken: een repeterende hormooninjectie die ervoor zorgt dat ik geen zaadjes produceer. Ik ben een jager uit het bos; ik zorg graag voor mijn kroost, het welzijn van mijn gezin. En ik doe wat ik kan zodat ze allemaal kunnen overleven. En om dan mijn vruchtbaarheid te killen met hormonen? Dat maakt me als een leeuw zonder tanden. En al valt er niets te bijten, die tanden wil ik niet kwijt.

Sinds de uitvinding van de pil

'Ja dahag' roept nu natuurlijk de halve vrouwelijke goegemeente. 'Wij doen dat al decennia, sinds de uitvinding van de pil, watje!' En daar hebben al die protesterende vrouwen natuurlijk gelijk in. Maar jullie kunnen ertegen. Wij niet.

Jullie kunnen bevallingspijnen doorstaan. En niet een keer, nee meerdere keren als het moet. Dat is niet voor niets. Wat is er erger en heviger dan een geboorte waarbij je bekken zo uitgerekt wordt dat er een mensje doorheen past? Wij huilen en klagen bij het eerste het beste huis,- , tuin,- en keukengriepje alsof ons laatste uur geslagen heeft.

Ongemakken behorende bij het vrouwzijn

Wij vragen support als we scheef in ons vel zitten en wij klagen steen en been als we een mannenpil moeten slikken, of beter gezegd, geïnjecteerd krijgen. Want in het onderzoek was dat hoe het ging. Maar jullie doorstaan al die ongemakken behorende bij het vrouwzijn.

Ruim 300 mannen werden in het onderzoek, van de World Health Organisation, een jaar lang gescreend terwijl ze 'de mannenpil' namen. En de resultaten mochten er zijn. Maar liefst 96% van de mannen bleek niet vruchtbaar, althans hun partners liepen geen verhoogd risico op een zwangerschap.

Verminderde zin in seks

Mooie cijfers dus voor een nieuw anticonceptiemiddel, de mannenpil is immers een volledig andere aanvliegroute in de strijd tegen ongewenste zwangerschappen. En schijnbaar goed nieuws voor alle geëmancipeerde types onder ons. Maar helaas, niet te vroeg juichen dames.

Van de 320 mannen waren er weliswaar meer dan 200 die aangaven gebruik van de mannenpil te overwegen, er waren er ook 20 die klaagden over lichamelijke ongemakken als stemmingswisselingen, acne, depressies, spierpijn en verminderde zin in seks. Zo’n beetje precies de klachten waarmee vrouwen al dealen sinds de pil op hen werd losgelaten ergens in de 60’s!

Seksediscriminatie?

Het resultaat van de mannelijke klachten was echter dat het onderzoek in de ijskast is geplaatst en dat er eerst bestudeerd moet worden hoe die afschuwelijke bijwerkingen als acne en spierpijn vermeden kunnen worden.

Als man ben ik natuurlijk heel blij met deze ontwikkeling, want als ik alleen al aan die naald denk, krijg ik de bibbers. Maar ik ben toch ook heel benieuwd wat jij vindt van deze overduidelijke seksediscriminatie.

Je zou de eerste vrouw niet zijn die door haar huisarts naar huis werd gestuurd na het opsommen van de eerder door de mannen genoemde rits klachten. Met de opmerking dat deze kleine lichamelijke ongemakken nu eenmaal bij het gebruik van de pil horen, en dat je je niet aan moet aanstellen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.