Vrouw/Culinair
708533396
Culinair

Met 60 per uur over het circuit: 'U rijdt wel erg langzaam hè'

eigen foto

eigen foto

De ene na de andere bekende Nederlandse hangt momenteel in de vangrail van het Zandvoortse circuit. Dit weekend was het Romy Monteiro en eerder nog Sandra Schuurhof. VROUW-collega Marjolein zal zoiets niet snel overkomen. Zij deed twee jaar geleden al eens een rondje in een Ferrari en werd meteen van de weg gehaald: 'U rijdt wel erg sloom, mevrouw'.

eigen foto

eigen foto

"Is er iets mis?", vraagt de jongen vriendelijk. "Of durf je niet harder?" Ik sta langs de kant van de weg. Nou ja, weg… Het circuit van Zandvoort heeft meer iets van een achtbaan, maar dan zonder rails waarin de wagentjes hangen. Al vanaf het moment dat ik mijn Ferrari startte (OMG, dat ik ooit nog iets zou schrijven met daarin de woorden 'mijn Ferrari'…), was ik me daar ziekelijk van bewust - 'Ik zit in een auto met een gruwelijk zware motor, deze auto kost dus een paar ton, ik heb in mijn eentje de verantwoordelijkheid voor deze auto van een paar ton met een gruwelijk zware motor. Een auto van deze statuur is een dodelijk wapen. Ik heb dus de verantwoordelijkheid over een dodelijk wapen… - en daarvan gaat een mens niet echt relaxter rijden.

Zwembad

De uitnodiging voor een rondje over het circuit van Zandvoort kwam naar aanleiding van de opening van strandtent Bernie’s Beach Club, een dependance van restaurant Bernie’s op het circuit.

Je kunt er eten, cocktails drinken en jezelf, als het weer meezit tenminste, een beetje in Saint-Tropez wanen. En ze hebben er twee zwembaden op nog geen 50 meter van de zee. Ook leuk, voor als je bang bent voor vissen.

Prins

Of ik wilde komen proeven van de nieuwe kaart? Prins Bernhard jr. kwam ook, hij is immers mede-eigenaar van het circuit. En dan mocht ik daarna een rondje. Over de categorie it’s a dirty job gesproken.

Ik heb nog nooit een echte prins ontmoet en ach, dat racen… "Maak je niet druk", zei Lief, die weet dat er aan mij geen snelheidsmaniak verloren is gegaan, "ze laten je echt niet alleen in zo’n auto rijden. Die mensen zijn niet gek."

Rode

"Welke wil je?", vraagt instructeur Frans. "Die rooie", zeg ik, 'want die past bij mijn lippenstift." En het is een Ferrari! Al sinds mijn puberteit - ik had een crush op Sonny Crockett (Miami Vice) - wil ik al een keer in een Ferrari rijden…

"Gaat u niet mee?", vraag ik nog als Frans me een niet al te charmante helm heeft aangemeten "Nee hoor", zegt hij, "dat kun je best zelf. En denk erom: als je wil schakelen, moet je flipperen."

Flipperen

Flipperen? "Aan weerszijden van je stuur zit een flippertje. Rechts is doorschakelen, links is terugschakelen. Zet hem maar in zijn 1 en druk de startknop in. Ik geloof erin. Jij kunt dit. "Nee, dat kan ik niet!" roep ik nog. Maar de motor is al gestart en zo’n Ferrari maakt een ongelooflijke herrie.

Voor mij rijdt collega B. ook in een Ferrari, achter mij rijdt een Lamborghini en aan weerszijden word ik ingehaald door snelle types met hysterisch gierende motoren. Het zweet staat in mijn handen. "Doorschakelen", fluister ik tegen mezelf. "Flipperen…"

Opvlieger

"Jezus, scherpe bocht, terugschakelen… Nee, hij blijft in zijn 5 rijden. O god, dadelijk hang ik in de vangrail… Verkeerde flipper gebruikt… Ik ga veel te snel…" Ik wil maar één ding en dat is die auto uit. De Ferrari van B. verdwijnt uit zicht en ik voel een opvlieger aankomen.

En dan zie ik plotseling voor mij de auto’s stilstaan. Ik weet godzijdank nog hoe ik moet remmen. "Is er iets mis of durf je niet harder?", vraagt de jongen - die voorop reed en de colonne heeft laten stoppen - vriendelijk als ik eindelijk het knopje heb gevonden waarmee je het raampje opent. "60 is wel heel erg langzaam voor op een circuit..."

Het laatste stuk probeer ik iets meer tempo te maken. Zonder veel succes. En zo word ik aan het eind van mijn eerste rondje netjes naar de kant gedirigeerd, terwijl de rest opgaat voor een tweede. Ik vermoed dat ik de eerste persoon ben die van het circuit van Zandvoort is gehaald wegens sloom rijgedrag. Maar de risotto was heerlijk en de prins heel gezellig.

Het tweede rondje was ik slechts passagier. Instructeur Frans deed 7 x zo snel over de rit dan ik. Maar ook dat was eens en nooit meer. Cameravrouw Marije maakte er dit filmpje over.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.